Društvo, Kultura, Zanimljivosti, Život

ČUVARI TRADICIJE I OBIČAJA MATARUŠKOG BRDA

Kulturno umjetnička društva su u pojedinim lokalnim zajednicama žile kucavice za stanovnike, posebno one mlađe. Više je efekata koje donose KUD-ovi, a najvažniji su čuvanje tradicije i običaja i dobro iskorišteno vrijeme za mladu raju jer uvijek treba voditi računa da živimo u vremenu obilježeno društvenim mrežema i raznim izazovima. Zato smo posebno sretni što vam možemo poslati jednu jako lijepu informaciju sa Mataruškog Brda.
Kulturno umjetničko društvo “BRDO” obnovilo je rad. Tako da će sevdalinke opet odjekivati sokacima Mataruga. Prve probe su pokazale da ima djece kada im se ponude kvalitetna prilika. Više od tridesetero djece se okupilo u domu da pokaže šta zna i umije i da se nauči neka nova koreografija. Srca su nam posebno ispunjena jer su se Kulturno umjetničkom društvu “BRDO” priklonila djeca iz svih krajeva našeg zavičaja. Kulturno umjetničko društvo će imati više sekcija. Planirano je da se pored folklorne, pruži mogućnost za rad i razvoj kroz muzičku, dramsku, hor, i neke druge sekcije.

Izabrani su i ljudi koji će u narednom periodu brinuti o radu KUD-a “BRDO”. Predsjednik upravnog odbora je Nazif Braco Pađan koji je je i ranije pružao podršku ovom društvu. Potpredsjednik je Amel Siječić, a članovi upravnog odbora su Sanudin Čausevic, Mirza Alkić i Mersiha Čaušević. Upravnik- blagajnik je Senada Mrkalj, a koreografkinja Dina Hopovac. Pozivamo zainteresovane da nam se pridruže, kako bi slika koju ćemo sa naših nastupa slati u svijet, bila još ljepša.

Tekst: Senudin Safić
Foto: Selmir Ljumanović