Društvo, Sjećanja

CVIJET SJEĆANJA

EnisaSrebrenica4

24. – 25. maja 2013. godine, Srebrenicu je posjetila grupa od oko 200 gradjana, Bosnjaka i Hrvata iz Zagreba.
U organizaciji Bosnjacke nacionalne manjine grada Zagreba, uz pomoc Grada Zagreba i uz podrsku gradonacelnika Zagreba Milana Bandica (inace, pocasnog gradjanina Srebrenice), za Srebrenicu je krenuo tradicionalni, 7. po redu , Konvoj Mladih Bosnjaka Republike Hrvatske i njihovih prijatelja pod nazivom  “Nek’ se nikad ne zaboravi”.

EnisaSrebrenica

Ucesnici konvoja su posjetili Tuzlu i spomenik kralju Tvrtku Kotromanicu a nakon toga nastavili put Potocara.
Nakon obilaska Memorijalnog centra i odavanje pocasti zrtvama gebocida, gosti su posjetili i Spomen sobu, gdje prikazan i film o genocidu u Srebrenici.

EnisaSrebrenica2

Gostima iz Hrvatske se obratio i nacelnik Srebrenice, Camil Durakovic, clanice udruzenja zena Srebrenice i Podrinja, te kustos MC-a.
Program su, svojim recitacijama, uvelicali i ucenici osnovne skole iz Srebrenice.
Spontano je uprilicen i susret i razgovori gostiju iz Zagreba i povratnika – Bosnjaka iz Srebrenice.

EnisaSrebrenica3

U poslijepodnevnim satima, za goste iz Zagreba, uprilicen je i kulturno- umjetnicki program u Domu kulture Srebrenice. Ucestvovali su KUD ” Vaso Jovanovic” iz Srebrenice, bosnjacki KUD  “Ljiljani” iz Zagreba i hrvatski KUD  “Stenjevac” iz Zagorja.
Zasluznim za ovaj nezaboravni dogadjaj i sjajnu organizaciju Konvoja, dodijeljene su zahvalnice i diplome,uz poruku – “Nek se nikad ne zaboravi” i obecanje da ce doci i slijedece godine u jos vecem broju.

Leave a Reply