Društvo, Video, Život

DAN NEZAVISNOSTI BIH U PRIJEDORU

Danas je veliki dan za patriote i našu domovinu. Podsjećamo da je na današnji dan 1992. godine u Bosni i Hercegovini održan referendum o nezavisnosti. Oko 64% građana dalo je glas za demokratsku i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je obilježen širom zemlje. Ponos i tuga danas i na području prijedorske opštine. Prijedorčani su ponosni jer obilježavaju ovako značajan datum i žalosni jer šehidska mezarja širom općine svjedoče o visokoj cijeni koju su platili za domovinu.

Majdin Kadić je danas u rodnom Prijedoru jer sa svojim sugrađanima želi obilježiti Dan nezavisnoti. Iako živi i radi u Holandiji, želio je biti u domovini za dan nezavisnosti.

„Veoma bitan i poseban dan za mene, kako za mene tako i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Već duži niz godina živim u inostranstvu, i što više živimo tamo, osjećaš šta znači imati svoju domovinu. I, svakom bi poručio tko imalo ima ljubavi, merhameta, ljubavi prema našoj BiH, da dođe da je ne zaboravi, da obilježavamo onako kako dolikuje svima. Ona je prostrana za sve nas bez obzira koje vjere i nacije. Sve je ovo prolazno a Bosna je vječna“, naglašava Kadić.

 

U organizaciji neformalne grupe građana po četvrti put je organizovan obilazak šehidskih mezarja u Bišćanima, Rizvanovićima, Čarakovu, Hambarinama, Rakovčanima i Zecovima i učenje fatife šehidima povodom Dana nezavisnosti BiH. Nurija Kadić naglašava da je za njega ovo najvažniji dan u godini i da grupa građana, mala ali svijesna značaja Dana nezavisnosti BiH, šalje poruke da brojne žrtve nisu bile uzaludne.

U tužnoj koloni danas smo sreli i Seidu Mrkalj. „Iz moje i muževe porodoce osam je šehida, a o komšijama da i ne pričam. Došla sam da im proučim fatifu. Danas ima sreće ali i tuge“.

Namka Kekić je danas tu kako kaže da obilježi ovaj veliki dana. „Za mene ovo mnogo znači. Smogla sam ipak snage. Bolesna sam, ponijela sam sprej za disanje ako mi dođe zlo“, te dodaje da od nas zavisi kako ćemo se dalje boriti za ovaj veliki datum.

Dan nezavisnosti danas je obilježen i u Kozarcu. Ispred spomen obilježja koje svjedoči o zločinima počinjenim u periodu 1992-1995 godina položeno je cvijeće i proučena fatiha.

U Prijedoru danas pomiješani osjećaji jer domovina obilježava veliki datum, a brojne porodice u gradu u kojem je ubijeno 3.186 građana nesrpske nacionalnosti, još uvijek ne znaju za sudbinu najmilijih.

Senudin Safić