Društvo, Život

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE UBIJENE U OPĆINI MAJUR

Danas će u Majuru, Republika Hrvatska, biti obilježen Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur. U ovoj općini koja je udaljena petnaeesetak kilometara od graničnog prelaza Bosanska Kostajnica, ubijani su i Bošnjaci Prijedora koji su ljeta 1992. godine, spas tražili u susjednoj Hrvatskoj.
U period 1991.-1995. godine sa područja Općine Majur, ubijene su 54 nevine žrtve, od kojih su velika većina bili civili.

Općina Majur je 15. novembar proglasila Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata sa prostora Općine Majur, jer je tog dana 1991. godine ubijeno 20 civila. Republika Hrvatska je uložila napore kako ni žrtve Bošnjaka Prijedora ne bi pale u zaborav.

Tako je na današnji dan prošle godine u Majuru, lokalitet Meminska otvoreno spomen obilježje prijedorskim Bošnjacima ubijenim septembra 1992.godine u selu Meminska, općina Majur. Procesom identifikacije je utvrđeno da su žrtve bile iz prijedorskog naselja Čarakovo. Nakon ekshumacije i procesa identifikacije je utvrđeno da su na lokalitetu Meminska ubijeni, Esad Kaltak, Izet, Fikret i Redžep Behlić. Sutrašnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur prisustvovat će i članovi porodica ubijenih prijedorskih Bošnjaka iz Čarakova koji će obići mjesto gdje su ubijeni njihovi najmliji, položiti cvijeće i proučiti fatihu.

Senudin Safić