Društvo, Kultura, Video

“DANI TRADICIJE I OBIČAJA BOŠNJAKA” U PRIJEDORU


Amfiteatar Čaršijske džamije u Prijedoru bio je pretijesan da primi zainteresovane za današnju tribinu, izložbu ali i radionice u organizaciji Udruženja “Berise” iz Sarajeva.
Treba naglasiti da pomenuto udruženje radi na čuvanju tradicije Bosne i Hercegovine, a naročito tradicionalne umjetnosti i zanata.
Prisutnim posjetiteljima se obratio mr. sc. Irfan Garić direktor ”Berise akademije”, najveće akademije tradicionalne umjetnosti u BiH. Govorio je o brojnim projektima realizovanim u zemlji i inostranstvu koji su realizovani s ciljem čuvanja tradcije naroda Bosne i Hercegovine. Biranim riječima je govorio o projektu  ”Sarajevo Traditional Fest”. U glavnom gradu naše domovine je održan prvi i jedini festival za promociju tradicije BiH.
Danas su Prijedorčani bili u prilici da pogledaju izložbu koja je bila prodajnog karaktera, ali i da se upoznaju s pojedinim zanatima. Tako je bilo riječ o kaligrafiji i njenom mjestu u umjetnosti.
Ove fotografije koje smo danas zabilježili u amfiteatru Čaršijske džamije u Prijedoru govore o predivnoj atmosferi u okviru projekta ”Dani tradicije i običaja Bosnjaka”.


Senudin Safić