Budimo Humani, Društvo

Delegacija humanitarne organizacije iz Austrije “Bauern helfen Bauern” posjetila Prijedor

Delegacija humanitarne organizacije iz Austrije “Bauern helfen Bauern”, na čelu sa Dorajom Eberle, jednom od najznačajnijih humanitarki Europe – dobitnicom najvišeg priznanja predsjednika Austrije za humanitarni rad – posjetila je Kozarac i Prijedor.

Delegaciju iz Austrije su ugostili predstavnici najznačajnijih preduzeća – Farme “Arifagić Investment” i “Austroneta” iz Kozarca – te goste iz Austrije upoznali sa svojim radom i budućim planovima. Delegacija iz Austrije je poslije toga posjetila i održala sastanke sa nevladinim organizacijima i kulturnim institucijama: “Srcem do mira” u Kozarcu, Humanitarnom organizaciju “Kozarac” u Kozarcu, Izviđačkim kampom “dr. Mladen Stojanović” u Prijedoru, Bosanskim kulturnim centrom u Prijedoru i Humanitarnom organizacijom “Humano Brdo” iz Prijedora.

Upriličena je i posjeta domaćinstvu Jakupović u Prijedoru. Humanitarna organizacija “Kozarac” i Bosanski kulturni centar Prijedor su gostima uručili i prigodne zahvalnice za njihov humanitarni rad na području naše zemlje. Prilikom posjete udruženju “Srcem do mira”, Doraja Eberle je posadila jedno drvo mira, kao simbol nastojanja i njene organizacije da se na ovom području očuva i razvija mir među svim narodima.

U okviru posjete, delegacija iz Austrije je posjetila Crkvu Mehmedovu gdje je upriličina recitacija istoimene pjesme, prevedene na njemački jezik, autora Amela Suljića. Delegaciji je poklonjena i stilizovana verzija pjesme koja sadrži bosansku verziju i prevod na njemački.

Na druženju u planinaraskom domu na Mrakovici, delegaciju iz Austrije je počastio recitacijom svoje pjesme na njemačkom jeziku i pjesnik Muhidin Šarić.

Delegaciju za doček gostiju iz Austrije su činili: Sanel Jakupović, Admira Jakupović, Anita Hodžić i Amel Suljić.