Politika

Demant prijedorskih udruženja na tvrdnje Marka Pavića

Tri prijedorska udruzenja porodica zrtava, prezivjelih logorasa i mladih, zajedno sa udruzenjima protjeranih Prijedorcana iz inostranstva, uputili su pismo predstavnici Vijeca Evrope u Bosni i Hercegovini u kojem demantuju nedavne izjave prijedorskog gradonacelnika Marka Pavica kako se u Prijedoru “sloboda govora i pravo na okupljanje podrzumijevaju”. U pismu se detaljno dokumentuju zabrane okupljanja, obiljezavanja stradanja I druga kresenja osnovnih prava Prijedorcana nesrpske nacionalnosti koje je nalozio Pavic a provela prijedorska policija.

“Istovremeno, prijedorska policija je prošle godine odobrila prijeteći marš glavnom ulicom ultranacionalističkog “Ravnogorskog četničkog pokreta”, u kojem su njegovi pripadnici marširali u zloglasnim crnim uniformama. Prijedorska policija je tolerisala i obezbjeđivala javna okupljanja srpskih organizacija čak i kada su ona održavana na lokacijama gdje je to zakonom zabranjeno, kao što su prostori ispred škola tokom nastave. Prijedorska policija nikada nije uhapsila počinitelje brojnih napada na kancelarije udruženja porodica nesrpskih zrtava, ali je istovremeno provodila različite taktike zastrašivanja i ometanja rada tih udruženja, zabranjujući njihove aktivnosti i privodeći njihove aktiviste na informativne razgovore. Važno je znati da razlog ovakvom ponašanju prijedorske policije leži u direktnim naredbama izdatim policiji od strane gradonačelnika Pavića u njegovom pokušaju da se ne dozvoli pominjanje kampanje istrebljenja nesrpskog stanovništva koju su u Prijedoru provele srpske vlasti 1992.godine. Prijedoru malo treba da bude primjer o kojem govori Pavić u svojim bajkama za strance i javnost – počevši od memorijala za nesrpske žrtve u gradskom centru sličnom brojnim memorijalima za srpske vojnike koje možemo vidjeti na svakom ćošku gradskog jezgra. Ali, ne samo da je Pavić riješen da ne dozvoli izgradnju takvog memorijala, nego je spriječio i memorijalizaciju koncentracionog logora Omarska, koji je danas u vlasništvu Arcelor Mittala.Hennessey

Mi nećemo odustati od svojih legitimnih zahtjeva za jednakošću svih građana Prijedora, jer je to pravedna borba za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku pripadnost. To je borba za osnovna prava zagarantovana zakonima ove zemlje i međunarodnim konvencijama. Gđo Hennessey, pozivamo Vas da se uključite u rješavanje situacije u Prijedoru i spriječite kontinuirane pritiske na udruženja žrtava i preživjelih nesrpske nacionalnosti u našem gradu. Pozivamo Vas da nam pomognete da osiguramo civilizovan dijalog između opštinskih vlasti i udruženja žrtava, i njihov jednak treman, bez pritisaka i prijetnji; dijalog koji će voditi poštovanju prava građana nesrpske nacionalnosti, jednakosti svih pred zakonom i istinskom napretku za sve građane Prijedora. To su evropske vrijednosti koje Vi predstavljate u Bosni i Hercegovini i one ne smiju postati žrtvom kompromisa sa korumpiranim političarima spremnim na brutalna kršenja ljudskih prava u ime etničke supremacije i ličnog bogaćenja,” navodi se, izmedju ostalog, u pismu koje su Mary Anne Hennessey uputila prijedorska udruzenja porodica zrtava i prezivjelih. U prilogu se nalaze kopije pisma sa linkovima na Paviceve izjave i zakljucke prijedorske Skupstine opstine kojima se trazi krivicno gonjenje aktivista koji se usude obiljeziti zlocine ukoliko se u obiljezavanju pominje rijec “genocid”, te faksimili zabrana okupljanja koje je izrekla prijedorska policija po Pavicevom nalogu.

Demant su uputili:
Udruženje prijedorčanki “Izvor”, Prijedor
Udruženje logoraša “Prijedor92”, Prijedor
Udruženje građana “Optimisti2004”, Kozarac

Leave a Reply