Društvo, Kultura, Život

Dino Mustafić i Zlatko Topčić snimaju film o prijedorskim bijelim trakama

Film “Remake” snimljen je početkom ovog stoljeća i ušao je u historiju svjetske kinematografije kao jedan od najskupljih i, po zaradi, najuspješnijih debitantskih filmova – i scenaristi Topčiću i reditelju Mustafiću je to bio prvi igrani film. Sada, gotovo dvije decenije kasnije, Topčić i Mustafić najavljuju novo zajedničko ostvarenje.

“Ključna tema filma je Prijedor, odnosno sudbinsko pitanje sadržano u kratkom sinopsisu filma, od čijeg odgovora zavisi budućnost ove zemlje: Kako da pod krovom iste kuće žive neokajana zlodjela i njihov nezaborav?”, govori Topčić u razgovoru za Klix.ba.
Dodaje kako je nakon uspjeha “Remakea” bilo samo pitanje vremena kada će ponovo udružiti snage s Mustafićem na nekom novom projektu.

“Inicijativa da pišem scenarij o temi Prijedora bila je Dinina. Dosta sam istraživao, upoznavao se o činjenicama… Ali odjednom mi se, nezavisno od svega toga, sklopila zanimljiva i teška filmska priča. Treba je ispričati, ali na način da film bude beskompromisno istinit, umjetnički uzbudljiv i gledljiv. Prijedor nije najtragičniji, ali na neki način jeste najpotpuniji izraz i simbol onoga sa čim smo bili suočeni. Dakle, nakon filma ‘Remake’ opet jedna velika tema koju nam je nanijela naša nedavna tragična historija, a o kojoj, začudo, još nismo puno filmski rekli”, nastavlja.
Mustafić se nadovezuje govoreći kako je osjetio da je došao trenutak kada filmsku priču o Prijedoru može podijeliti s publikom.

“Prijedorom u ratu sam se bavio dokumentaristički, trebalo mi je više vremena da se odvažim i predložim Zlatku da napiše filmsku priču o tom gradu i ljudima u paklu rata. Sada smo u fazi naših razgovora, kada želim čuti unutarnji glas priče svakog lika, da shvatim šta to znači u slici, pokretu, da razumijem način na koji se takva priča želi pretočiti u filmsku”, kaže Mustafić.

Ipak, Topčić ističe kako trenutno ne može otkriti više o radnji filma, jer je uz podršku Fondacije za kinematografiju tek napravljen prvi korak u razvoju ovog važnog filmskog projekta. Scenarij za “Traku” je završen, dodaje, ali smatra da kompletan proces neće biti dovršen sve dok ga reditelj ne pretoči u knjigu snimanja.

“Recimo, nova verzija je bolja od one kojoj je žiri Fondacije dao najviše ocjene. Ne usuđujem se prognozirati kada će početi snimanje, jer želim zadržati početni optimizam koji će, znam iz iskustva, tek biti na raznim iskušenjima”, zaključno je naveo Topčić.

Mustafić potvrđuje kako je projekt na kojem rade još uvijek u razvoju, kao da na našem filmu i okolnostima u kojima filmski radnici žive i rade sve uvijek ide mnogo sporije nego što je uobičajeno.

“Sada smo u fazi kreativne inkubacije. Daleko smo još od realizacije. Imam nekoliko priča koje nosim u sebi, jedna od njih je i ova. Ima i razlog. Poput cijele BiH, Prijedor dijeli sudbinu svih gradova u ovoj nesretnoj zemlji. Takve priče se moraju ekranizirati kako bi postale glas svih žrtvava. Umjetnost nas može učiniti empatičnim, osloboditi makar za trenutak nacionalističkih narativa i politika koje su dominantne u javnom prostoru. Da bismo se približili jedni drugima, moramo vratiti povjerenje i razumjeti patnju drugog, ništa ne smije ostati prešućeno”, smatra Mustafić.

Bh. reditelj na koncu navodi kako se raduje novoj saradnji s Topčićem: “Zlatka poznajem dugo, mi smo i prijatelji, dobro se razumijemo. Iza nas je jedan uspješan film. Cijenim kako sarađuje sa rediteljem, to su kreativni i intenzivni dijalozi dok ne dođemo do konačnih rješenja. Svjesni smo odgovornosti teme kojom se želimo baviti na filmu, pa je dobro imati saradnika u kojeg imate beskrajno povjerenje”.

Klix