Društvo, Sjećanja, Život

DNK analiza potvrdila: U Tomašici pronađeni Abdulah Hegić i njegovih pet sinova

U masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, pronađeni su posmrtni ostaci Abdulaha Hegića i njegovih pet sinova, potvrdila je DNK analiza koštanih uzoraka, rekao je za Anadoliju Mujo Begić,šef područnog odjeljenja Instituta za nestale osobe BiH za Bosansku krajinu.
tomasica131106e

Posmrtni ostaci Abdulaha Hegića (rođen 1932. godine) i njegovih pet sinova Asufa (rođen 1967.), Velida (1964.), Vehida (1960.), Vejsila (1953.) i Ragiba (1955.), iz sela Bišćani kod Prijedora pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica. Kako je Begić rekao za AA, neki od njih bili su oženjeni, imali su porodice i djecu od kojih su uzeti uzorci krvi.

“Članovi porodice su obaviješteni i konačna identifikacija oca Abdulaha i njegovih pet sinova bit će urađena u drugoj polovini aprila u Šejkovači, kod Sanskog Mosta”, rekao je Begić.

On je kazao da je tokom rata nestalo i ubijeno čak 48 članova porodice Hegić iz sela Bišćani. Dio posmrtnih ostataka je ranije ekshumiran iz drugih masovnih grobnica, a Begić očekuje da će veći broj biti pronađen u Tomašici.

Do sada je iz masovne grobnice Tomašica identifikovano 49 osoba, dok postoje prelimanarne DNK analize za još stotinu, a broj se povećava svake sedmice.

Podsjećamo da su početkom sedmice identifikovani posmrtni ostaci dvojice sinova majke Have Tatarević, dok se vjeruje kako su u Tomašici ostaci još četiri sina i supruga.

Anadolija

Leave a Reply