Hronika

Donja Ljubija: Čopori pasa napadaju stoku, mještani u strahu

Ćazim Mašić sinoć je ičopor napao i njegovo stado

imageMještani Donje Ljubije postali su uznemireni pravom najezdom pasa lutalica koji trenutno haraju ovim mjestom. U pitanju je čopor od dvadesetak pasa koji su tokom ovog mjeseca počeli da nanose štetu mještanima probijajući zaštitne ograde i napadajući ovce.

Milanko Babić, prošle sedmice je bio na meti i njemu su psi tada zaklali četiri ovce, a tor sa njih tada 24 su napadali nekoliko puta. Obavijestio sam policiju i nemam kome više da se obratim.

U ovom naselju mještani se bave uglavnom uzgojem stoke i poljoprivredom pa im je to i jedini izvor prihoda.

Ćazim Mašić sinoć je ičopor napao i njegovo stado

Ćazim Mašić sinoć je ičopor napao i njegovo stado

Tek dvjestotinjak metara dalje, Ćazim Mašić sinoć je imao kako kaže pravu noćnu moru kada je vjerovatno isti čopor napao njegovo stado sa 18 ovaca.

Probili su ogradu i rastjerali ovce u krugu od 500 metara. Nastao je pravi metež i lom, a bila je noć praćena kišom pa nisam mogao mnogo da učinim.

Ujutro smo jedva uspjeli da ih skupimo, ali kada smo ih izbrojali uvidjeli smo da jedna nedostaje, rekao je Mašić. Nekoliko sati kasnije žena je jednu ovcu pronašla zaklanu i napola pojedenu, nedaleko u potoku šume. U pitanju je ovca koja je janjila dvoje.

Još veća briga mori mještane za sigurnost djece koja svakodnevno odlaze u školu. U strahu za svoju sigurnost su i odrasli koji tvrde da problem vjerovatno potiče od azila pasa na Kurevu koji nije mnogo udaljen od ovog naselja.

Riješenje ovom problemu ili nadoknadi štete ne vidimo u pomoći od strane nadležnih službi jer nije prvi put da nam se dešava ovakvo nešto naveo je jedan od građana koji je želio ostati anoniman. Mi svakako zahtijevamo da se organizuje akcija hvatanja i zatvaranja pasa u azil.

Broj pasa lutalica stalno raste i iz razloga jer vlasnici iz drugih krajeva dovoze pse i ostavljaju ih daleko od svojih kuća, a psi u potrazi za hranom napadaju stoku.

Prijedor24.com

Leave a Reply