Hronika

Dosad pronađeno 268 ubijenih: Uz tijela nađeni pasoši, svjedočanstva…

DSC_0305

Iz masovne grobnice na lokalitetu Tomasica u blizini Prijedora do sada  je izvadjeno vise od 260 posmrtnih ostataka zrtava. Od toga je 200 kompletnih i 68 nekompletnih dijelova tijela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, čiji istražitelji sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Instituta za nestale osobe BiH, MUP-a RS-a i ljekarom sudske medicine prisustvuju ekshumaciji.

Preliminarni identitet

Prema riječima Lejle Čengić, portparola Instituta, dubina grobnice je oko deset metara.

– Iz ove primarne grobnice žrtve su pobacane jedne preko drugih, a potom je na njih nasuto deset metara zemlje. Uz žrtve su pronađeni i identifikacijski dokumenti, pasoši, vozačke i lične karte… Radi se o tome da su žrtve pokupljene ispred svojih kuća. S obzirom na to da su kod sebe imale pasoše, pretpostavlja se da su neke od njih mislile da će putovati negdje, a ne da idu u smrt. Čak su kod nekih žrtava nađena i svjedočanstva. Dokumente su stavljali u jakne, pantalone… Ti dokumenti su pronađeni kod većine žrtava i to nam daje preliminarni identitet, objašnjava Čengić i dodaje da se radovi obavljaju skoro svaki dan, te da je ekshumacija počela prije skoro dva mjeseca, tačnije 3. septembra. Ona dodaje da se najvjerovatnije radi o civilima Bošnjacima i Hrvatima, koji su ubijeni u ljeto 1992, na području prijedorskih naselja Sredice, Rizvanovići, Čarakovo i Bišćani.

– Sa svake žrtve će biti uzet koštani uzorak, da bi se DNK analizom utvrdio tačan identitet. Do tada, žrtve će biti u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će se raditi kriminalističko-tehnička, sudskomedicinska obrada, a uzet će se i koštani uzorci za DNK analizu, koji će se potom slati u laboratoriju ICMP-a, koja će raditi DNK analizu, dodaje Čengić i naglašava da će i sa pronađenih nekompletnih tijela biti uzet koštani uzorak i poslat na analizu.

Tomašica je, pojašnjava Čengić, lokalitet u kojom se nalazio najveći broj ubijenih žrtava u toku proteklog rata. Prema njenim riječima, ovdje su 2004. godine pronađeni kompletni posmrtni ostaci 26 žrtava i brojni nekompletni ostaci, dok je dvije godine kasnije na istom mjestu nađeno deset kompletnih tijela. Dio iz primarne grobnice Tomašica je izmješten na lokalitet Jakarina Kosa.

– Ekshumacija se nastavlja i očekujemo da bi se moglo naći više stotina civila Bošnjaka i Hrvata, koji su ubijeni u Prijedoru tokom ljeta 1992, na pragu svojih kuća, dodaje Čengić.

Ekshumacija u Buča Potoku

Prema njenim riječima, ekshumacija žrtava srpske nacionalnosti, koja je počela prije nekoliko dana na gradskoj deponiji u Buča Potoku u Sarajevu, i dalje je u toku.

– Do sada nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale tokom proteklog rata na području Sarajeva. Pretraživanje se radi mašinski, bagerom, a po informacijama Tužilaštva BiH, ovo je lokalitet koji se nalazi na gradskoj deponiji i oko jedan kilometar udaljen od lokaliteta na kojem se radila ekshumacija proteklih pola godine, riječi su Čengić. Dodaje da će radovi na prekinutoj ekshumaciji biti nastavljeni kada budu isplaćeni troškovi izvođaču radova.

 

Oslobodjenje

Leave a Reply