Budimo Humani, Društvo, Kultura

DRAGI GOSTI U NAŠOJ LOKALNOJ ZAJEDNICI

Svi projekti koji imaju za cilj pružanje podrške ljudima u lokalnoj zajednici od neprocijenjive su važnosti za sredine kao što su Hambarine i lijeva obala Sane.

Pored toga što se pruža direktna pomoć važno je i zbog dobrih ljudi s kojima se ostvartuju izuzetno važni kontakti. Uz ogromnu dozu zadovoljstva možemo konstatovati kako smo sretni i ponosni što imamo za prijatelje ljude iz Humanitarnog fonda Atlanta. Posebno smo bili počastvovani što je u našoj sredini boravio priznati humanista, pomenutog fonda, Fadil Cvrk.

Podsjećamo da je Humanitarni fond Atlanta prvi izišao u susret kada je riječ o doniranju lektira po federalnom nastavnom planu i programu, po kojem i rade naša djeca na Mataruškom Brdu. Bio je to početak uspješne saradnje jer su uslijedili novi projekti podrške. U ovu predivnu priču uključila se i Humanitarna organizacija “Humano Brdo”, tako da je danas kompletirano lektirno štivo za učenike od 1. do 9. razreda. Gotovo su komletirane i lektire za srednjoškolce. Kada je riječ o posjeti Fadila Cvrka, u njegovom društvu su nam bile i drage gošće, Munira Džabija i njena sestra i Meliha Herić.

Pored knjiga bilo je tu još projekata koje smo realizovali i koje ćemo realizovati. Humanitarni fond Atlanta je donirao djeci i Bajramske paketiće, a posljednja njihova velika donacija je plaćanje prevoza i carine za školski inventar koji je osiguran uz podršku Most-bro iz Danske u iznosu od 4.000 KM. Ova donacija je u fazi realizacije.


Da kažemo i da je juče u Kozarcu upriličena svečana dodjela stipendija zahvaljujući Humanitarnom fondu Atlanta.

Njihova podrška, je stigla za stipendiranje 31 učenik i student iz Bosanske krajine. Od ovog broja, dva učenika su sa lijeve obale rijeke Sane. Kada je riječ o ovim projektima, jako značajnim za učinike Mataruškog Brda, primjećujemo izuzetno važan angažman Mirele i Selmira Ljumanović.