Društvo

Duratović: Na Dan bijelih traka šaljemo poruku da su sve žrtve jednake

Mirsad Duratović

Mirsad Duratović

Mirsad Duratović

Članovi Udruženja logoraša “Prijedor 92” pridružit će se ovogodišnjem obilježavanju Dana bijelih traka, koje će biti organizirano sutra na glavnom gradskom trgu u Prijedoru.

Predsjednik ovog udruženja Mirsad Duratović potvrdio je u izjavi za Fenu da će i veliki broj članova Udruženja rasutih širom svijeta na svoj način obilježiti ovaj dan u mjestima gdje trenutno žive.

“Obilježavanjem Dana bijelih traka šaljemo univerzalnu poruku o borbi protiv diskriminacije i borbi za jednakost svih žrtava rata u Prijedoru, ali i cijeloj BiH”, naglašava Duratović, objašnjavajući da je upravo Udruženje logoraša “Prijedor 92” jedno od pokretača inicijative obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka.

Zahtjevi koji će sutra biti istaknuti na skupu u Prijedoru, kako je kazao Duratović, jeste nužnost suočavanja lokalne zajednice s prošlošću podizanjem spomenika civilnim žrtvama rata nesrpske nacionalnosti i izgradnja memorijalnih centara u bivšim logorima u Prijedoru.

Sutrašnjem okupljaju i odavanju počasti civilnim žrtvama rata u Prijedoru pridružit će se između ostalih i članovi Udruženja logoraša Kozarac, kao i prijedorskog Udruženja “Izvor”.

Aktivisti Inicijative “Jer me se tiče” sutra će u 14.00 sati u Prijedoru na Dan bijelih traka organizirati mirno okupljanje i odavanje počasti civilnim žrtvama rata u gradu u kojem su 1992. postojali logori poput Omarske i Keraterma, kroz koje je prošlo nekoliko desetina hiljada ljudi, a više hiljada ih je brutalno ubijeno, uključujući i 102-oje djece.

“U Prijedoru danas ne postoji ni najmanja kamena ploča koja bi simbolično ukazivala na stradanje, ubistva i silovanja u logorima u tom gradu, što je nedopustivo”, poručuju iz ove inicijative, povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana bijelih traka.

Izvor: FENA

 

Leave a Reply