Društvo, Život

Edukacija na temu “Preventivna zdravstvena zaštita žena i djevojaka”

Udruženje građana “DON” organizovalo je danas edukaciju na temu “Preventivna zdravstvena zaštita žena i djevojaka” u objektu područnog odjeljenja Osnovne škole “Dositej Obradović” na Hambarinama.

Edukacija je organizovana za stanovnice Hambarina i okolnih mjesnih zajednica kao i za nastavno osoblje ove škole, a u sklopu projekta “Zajedno za zdravlje: Prevencija i zaštita od karcinoma kod žena”.
Projekat je podržan od strane Grada Prijedora koji je prepoznao značaj prevencije karcinoma da se kroz edukacije informiše što je više moguće žena i djevojaka o značaju prevencije i ranog otkrivanja ove opake bolesti.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO Aleksandar Milješić izjavio je da je riječ o projektu koji je prošao putem konkursa za sufinansiranje najpovoljnijih projekata udruženja i fondacija iz budžeta Grada Prijedor u 2023. godini za koje je bilo izdvojeno 50.000 KM.
– Udruženje građana DON je danas počelo sa implementacijom svog projekta, kojim su bili drugorangirani na Javnom konkursu, pod nazivom: Zajedno za zdravlje: prevencija i zaštita od karcinoma kod žena, a odobreni iznos za ovaj projekat je 3.400 KM – rekao je Milješić.
On je pozvao sva udruženja, koji su svojim projektnim prijedlozima prošli na konkursu, da sprovedu svoje prijedloge, jer je rok za implementaciju do 31.12.2023. godine.
– Budući da se veliki broj organizacija civilnog društva javilo na javni poziv, pozivamo ih da naprave kvalitetne i konkretne projektne prijedloge i apliciraju i na novi javni poziv koji će biti raspisan u drugom kvartalu naredne godine – rekao je Milješić.

prijedorgrad.org