Društvo, Ratni zločin, Život

EKSHUMACIJA NA LOKALITETU ŽEGER U PRIJEDORSKOM NASELJU ČARAKOVO

Po nalogu Tužilaštva BiH danas je počela ekshumacija posmrtnih ostataka, žrtava ubijenih ljeta 1992. godine. Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih osoba BiH u Čarakovu je ekshumirao jedan posmrtni ostatak.
Uz upotrebu teških građevinskih mašina provjerevaju se sumnjiva mjesta u blizini danas ekshumirane žrtve.
Nakon kupovine zemljišta, Emir Hodžić iz Čarakova je planirao podizanje stambenog objekta. Na samomm početku gradnje bio je primoran prekinuti radova jer je na parceli predviđenoj za stambeni objekat, pronašao ljudske kosti. Iz Instituta za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine su odmah izašli na teren i utvrdili da se radi o ljudskom skeletu. Prošlo je više od mjesec dana kako je Hodžić obavijestio nadležne.

Danas je ekspertni tim po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je na vrijeme obaviješteno, počelo ekshumacija na ovom lokalitetu. Pretpostavlja se da bi ovaj lokalitet mogao kriti više posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka ubijenih ljeta 1992. godine.
Proteklih godina, stotinjak metara od lokalteta na kojem je danas počela ekshumacija, ekshumnirano je više pojedinačnih i zajedničkih grobnica. Ljeta 1992. Godine ubijeno je 3.176 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti. Za posmrtnim ostacima oko pet stotina žrtava još uvijek se traga.

Senudin Safić