Hronika

Faruk Jakupović uhvatio kradljivice s novčanikom

Faruk Jakupovic

Faruk Jakupovic

Faruk Jakupovic – Heroj ulice


Da nije bilo brze reakcije slikara Faruka Jakupovića (60), jedna Prijedorčanka, za koju se tek kasnije ispostavilo da je dobro poznaje, ostala bi bez novčanika koji su joj, dok je prolazila glavnom ulicom, u insceniranoj gužvi ukrale dvije Romkinje.

Sjedili u kafiću

Krađu novčanika u kojem su bile kreditne kartice, lični dokumenti i 450 maraka, primijetio je Šefik Hodžić posmatrajući prolaznike kroz izlog kafića u centru Prijedora. U istom objektu nalazio se i Faruk.

– Čuo sam Šefika kako viče: „Vidi šta rade, vidi kako joj kradu novčanik!“ Pitam ko je ukrao novčanik, a ostali mi pokažu dvije Romkinje, jedna starija ima 50-ak godina i jedna mlađa, nema više od 25. Bez imalo dvoumljenja izašao sam vani iz kafića da ih uhvatim. Nisam ih odmah vidio, no neki momak mi je kazao da su otišle prema jednom prolazu. Tu sam ih, trčeći za njima, i stigao. Uhvatio sam stariju, a ona mi se, kao, pravda: „Nisam ja, ona je. Vidi šta mi uradi“. Vidim ona mlađa drži u ruci novčanik. Otmem joj ga i kažem da će sa mnom u policiju – kazao nam je ovaj „heroj ulice“, kako ga nakon ovog podviga, malo u šali, a malo i u zbilji, zovu prijatelji i poznanici.

On je dodao da je odmah pozvao policiju, koja je ubrzo stigla. Predao im je novčanik s uredno prebrojanim novcem, ali, nažalost, nije i Romkinju, jer mu se otrgla i pobjegla.

Plaća kredit

Faruk kaže da nijednu od njih ranije nije viđao u Prijedoru pa pretpostavlja da su ove, kako ih je nazvao „profesionalke“, u pljačkaški pohod u Prijedor došle najvjerovatnije iz nekog drugog grada. Ono što je uradio, dodaje, ponovio bi opet. I to bez imalo dvojbe.

– To nam je, valjda, građanska dužnost. Pa ne možeš dozvoliti da se to radi. Žena, koja nije ni primijetila da je pokradena, tim parama je trebala platiti kredit. To nam je kasnije ispričao njen suprug, koji nas je počastio pićem i tako nam zahvalio – kaže Faruk, koji živi od prodaje svojih slika koje su izložene u kafiću iz kojeg je istrčao kako bi sustigao kradljivice.

Avaz

Leave a Reply