Društvo, Nijazov Prijedor

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u Prijedoru

Pise:  Nijaz Brkic
brdar-1a
Tragom informacije da je ekipa ljudi iz Federalnog ministarstva juce posjetila gradsku upravu Prijedor a da je razlog njihove posjete pocetak implementacije projekata rekonstrukcije stambenih porodicnih kuca po Javnom pozivu iz 2012. godine potrazio sam informaciju
vise od predsjednika Skupstine grada Prijedora i clana gradske Komisije za podrsku povratka i odrzivi povratak, gospodina, Seada Jakupovica…
Da posjetim,
Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je prosle godine objavilo Javni poziv za obnovu stambenih porodicnih kuca i nakon toga objavilo i preliminarnu listu potencijalnih korisnika. Komisija ovog Resornog ministarstva je tokom obilaska potencijalnih korisnika imala sastanak sa predstavnicima nadleznog odjeljenja grada Prijedor. Nadlezni su je upoznali da u Prijedoru postoji pored vec prijavljenih i izrazen broj vrlo teskih slucajeva, odnosno familija, ciji su postojeci objekti u potrebi sanacije a nisu prijavljivani na pomenuti oglas zbog komplikovane procedure i specificnosti u kojima zive. Primjer familije Tahire Hopovac iz Carakova koja godinama zivi u rusevini tudjeg objekta najbolje oslikava i podkrijepljuje tu tvrdnju.
Posto sam radeci u Komisiji zajedno sa odbornicima Muharemom Murselovicem i Nedjadom Besicem obisao teren i poblize se upoznali sa stvarnom problematikom zakljucili smo da bi bilo dobro da nadjemo nacin da i ovakve slucajeve rijesavamo, istice Jakupovic ..
Koordiniranim aktivnostima a zahvaljujuci i razumijevanju odgovornih kako iz Lokalne vlasti (pored clanova Komisije i gradonacelnika Pavica) i  Federalnog ministarstva ukljucili smo devet vrlo ugrozenih familija u projekat OPEC koji podrazumijeva “kljuc u ruke”. Pored familije Tahire Hopovac iz Carakova na spisku su i familije: Jasima Brdara, Isaka Padjana, Harisa Cikotica, Hase Zerica, Smaje Basica, Muhameda Jakupovica, Jasmina Zeljkovica i Ismeta Hodzica.
Razloga za zadovoljstvo imaju jos cetiri familije (Elezovic Sabahudin iz Trnopolja, Mesic Ismet iz Prijedora, Pilipovic Mirzet iz Cejreka i Hasanagic  Asim iz Prijedora) koji su juce potpisali ugovore sa obavezom da ce ugraditi donirani gradjevinski materijal za svoje stambene jedinice.
Jucer je pomenute familije obisla i projektanska kuca koja je angazovana putem javnog tendera od strane Federalnog ministarstva za izradu projektne dokumentacije i nadzor objekata i ako vrijeme posluzi radovi bi mogli poceti vec tokom i ove jeseni, istice Jakupovic….
U nakani da saznamo koju rijec vise o saradnji, realizaciji i drugih projekata od strane ovog Ministarstva i Lokalne vlasti grada Prijedora, predsjednik gradske Skupstine istice da pored zahvalnosti za realizaciju naprijed spomenutog  projekta prema ovom ministarstvu i licno ministru Adilu Osmanovicu ocekuje i realizaciju projekta sekundarnog vodovoda za mjesnu zajednicu Carakova koji je takodje prosle godine uredno kandidovan od grada Prijedora i nalazi se na prvom mjestu po bodovima na preliminarnoj listi projekata za grad Prijedor…

Leave a Reply