Društvo, Nijazov Prijedor, Zanimljivosti

FOTO: Sana se izlila iz korita

Sana201404c

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita i poplavila oko stotinu stambenih objekata u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani.

Sana201404a

Putna komunikacija Prijedor – Bišćani je u prekidu i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac.

Vodostaj rijeke Sane iznosio je 445 centimetara ili 25 centimetara iznad kritične tačke, a očekuje se i dalji rast vodostaja s obzirom na padavine na slivnom području ove rijeke.

Sana201404b

Vodostaji rijeka Gomjenica i Miloševica su u porastu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Odsjek Civilne zaštite dužan je da redovno prati stanje vodostaja i ostvari stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad, kao i sa nadležnim republičkim organima i da blagovremeno predlaže odgovarajuće mjere.

Sana201404d

Prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava obavezuje sve nadležne institucije i subjekte zaštite i spašavanja da preduzimaju mjere zaštite predviđene planom zaštite od poplava.

Sva preduzeća i institucije koje raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima, koja se mogu staviti u funkciju zaštite od polava, obavezna su da ih stave u stanje pripravnosti i angažuju se na izvršavanju zadataka Gradskog štaba zaštite i spašavanja.

Sana201404e

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće “Vodovod” obavezni su da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja mjera u snabdijevanju vodom za piće.

Sana201404f

Stanovništvo u zonama ugroženim poplavama treba da preduzme mjere zaštite i da o kritičnim situacijama obavještava Odsjek civilne zaštite.

Tekst: Avaz
Foto : Nijaz Brkic

Leave a Reply