Društvo, Sport

FUDBALSKI BISERI MATARUŠKOG BRDA

Fudbalska javnost BiH ovih dana je u značajnijoj mjeri saznala za Edvina Hadžića, mladog fudbalera švedskog kluba, IFK Göteborg. Iza njega su prvi nastupi među zmajevima do 17 godina. Sretni smo i ponosni što možemo reći da je naše gore list. Edvin Hadžić je rođen u Švedskoj 17.05.2007 i od malih nogu druguje sa bubamarom.
Za njegove dosadašnje fudbalske uspjehe, veliko hvala mora uputiti roditeljima, ocu Erminu rodom iz Čemernice, naselja na Mataruškom Brdu i majci Meliti rodom iz Sanskog Mosta. Oni su bili i ostali velika podrška, tako da je iza njih mnogo vremana provedenog  na stadionima širom Švedske. Edvin u maju puni 17 godina, a sve je počelo u klubu IFK Trollhattan. Prvi trener mu je bio, ni manje ni više nego otac Ermin. Dalo se primjetiti da je Edvin veoma talentovan što potvrđuje i podatak da u 15 godini bilježi nastupe za seniorski sastav ekipe Skofteby, u diviziji 3. Sve je to trasiralo put za odlazak u IFK Geteborg.

Riječ je o dobro poznatom fudbalskom klubu Švedske, tako da je Edvin morao uložiti mnogo truda kako bi postao fudbaler respektabilne ekipe.
Dolaskom u novu sredinu, uspjesi nisu prestali. Naprotiv, došla je i prva titula u karijeri. Hadžić je došao do titule u konkurenciji U17 i bio je standardni fudbaler, prvaka Švedske.
Dakle, selektor kadetske reprezentacije BiH, Admir Raščić, naprosto je morao pozvati Edvina Hadžića i pružiti mu priliku da debituje za zmajeve.
To se i desilo na utakmici sa selekcijom Slovenije, početkom ovog mjeseca.  Ako je suditi prema prvim dojmovima, Edvin Hadžić je prezadovljan i siguran je da može još više i bolje u reprezentativnoj vrsti. Nova iskušenja su na pragu jer se našao na reprezentativnom spisku za utakmice protiv selekcije Turske u Antaliji koje su na rasporedu 13. i 16. februara.
U izjavi za naš portal, roditelji Edvina Hadžića su rekli da su ponosni na Edvinova fudbalska dostignuća i da je jako odgovoran i pun ljubavi prema BiH. Skautima reprezentacije BiH predlažemo da obrate pažnju i na fudbalske mogućnosti Edvinove sestre.
Trinaestogidišnja Edvina je jako talentovana fudbalerka i moglo bi se desiti da uskoro u reprezentaciji BiH imamo brata i sestru, Edvina i Edvinu Hadžić. Neka ovi napisani redovi budu podstrek za nova dostignuća u fudbalskoj karijeri. Erminu i Meliti želimo da i dalje uživaju u uspjesima, lijepo odgojene djece.
Senudin Safić /Mojprijedor.com