Hronika

Godinama leži u zatvoru zbog pogrešnog DNK nalaza: Ko će odgovarati za KATASTROFALAN PROPUST Zavoda za sudsku medicinu RS

Banjaluka 23.02.2011
labaratorija za analizu krvi dom zdravlja BL
foto Sinisa PASALIC

Nemanja Matijaš (39) iz Prijedora je 2018. godine osuđen na pet godina zatvora zbog neovlaštene trgovine drogom, i to na osnovu pogrešnog DNK nalaza, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Ko je i zbog čega napravio kardinalan propust zbog kojeg je Matijaš osuđen, trebala bi utvrditi detaljna istraga.

U svakom slučaju, neko bi zbog svega trebao odgovarati.

Matijaš je uhapšen u spektakularnoj akciji banjalučke policije u julu 2017. godine, nakon što je u automobilu “pasat” u kojem je bio suvozač, pronađen paket u kojem se, prema navodima policije, nalazilo 922 grama heroina.

Negirao odgovornost

Zajedno s Matijašem tada je uhapšen i njegov sugrađanin Vanja Vuković (37), koji je takođe osuđen na pet godina zatvora. Vuković je vozio pomenuti “pasat” koji je bio u vlasništvu treće osobe.

Za razliku od Vukovića, koji nije negirao svoju odgovornost, Matijaš je od početka tvrdio da nema veze s krivičnim djelom koje mu je stavljeno na teret.

Međutim, nakaradni sistem bio je brži i jači od ovog Prijedorčanina.

U kritično vrijeme policija je saopštila kako je u pitanju jedna od rekordnih zapljena droge, kako je akcija hapšenja isplanirana do detalja, te kako istraga neće stati sve dok se ne otkriju i saučenici, jer se, kako su isticali tada, radilo o “organizovanoj kriminalnoj grupi”.

Teren je bio pripremljen, pa se nikakve druge opcije, izuzev zatvorske, nisu ni nudile Matijašu.

 

Vještačenje

Osumnjičenima je određen pritvor, a u rekordna 23 dana već je bila podignuta i optužnica.

Istragom u ovom slučaju rukovodilo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka i u skladu sa zakonom i praksom zatraženo je vještačenje.

– S obzirom da auto nije bio njihov, a da je vozač priznao, odnosno Vuković, bilo je neophodno utvrditi da li je još neko dolazio u dodir s paketom. Vještačenje je obavio Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske i ovo vještačenje je utvrdilo, barem se tako smatralo, da je DNK Matijaša pronađen na paketu u kojem je bio heroin – ispričao je izvor Srpskainfo iz pravosuđa Republike Srpske.

Tokom istrage saslušani su policajci na okolnosti kako i gdje je pronađen paket heroina, a na okolnosti uzimanja uzoraka sa paketa saslušan je vještak Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.

Nakon okončane istrage, protiv Vukovića i Matijaša podignuta je optužnica, a nakon održanih ročišta obojica su osuđena na po pet godina zatvora.

 

Preokret

Srpskainfo saznaje da je sud tokom postupka odbacio molbu Matijaša za ponavljanjem DNK vještačenja i ovaj Prijedorčanin je osuđen u januaru 2018. godine na pet godina zatvora.

U decembru 2018. godine presuda je postala pravosnažna.

Prolazile su godine, a Matijaš je na sve načine pokušavao ubijediti pravosuđe Republike Srpske da ponovi vještačenje DNK tragova sa paketa u kojem se nalazio heroin.

Molba tada već pravosnažno osuđenog Matijaša konačno je prihvaćena prošle godine, a nakon toga je uslijedio preokret.

Naime, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske konstatuje da se nesporni biološki uzorak, odnosno bris bukalne sluznice Nemanje Matijaša, uzet na osnovu privatnog zahtjeva u julu prošle godine, te nesporni biološki uzorak, takođe bris bukalne sluznice uzet od Matijaša tokom istrage 2017. godine, ne podudaraju!?

Zahvaljujući ovoj potvrdi, Vrhovni sud Republike Srpske bi Matijašu trebao da barem omogući ponavljanje krivičnog postupka.

Izvor Srpskainfo iz pravosuđa Republike Srpske objašnjava da je katastrofalnu grešku napravio vještak, odnosno Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske koji je radio vještačenje DNK traga.

KARAN: ŠTA VAM TU NIJE JASNO

Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, nije želio detaljnije komentarisati slučaj, pravdajući se da je na sastanku.

Ipak, na naša pitanja odgovorio je sljedeće: “Šta vam tu nije jasno? Ne znam zašto ne nazovete tog vještaka? Na sastanku sam ne mogu sada razgovarati.”

 

Nikola Morača/SRPSKAINFO