Društvo, Kultura

GODIŠNJA NAGRADA DRUŠTVA PISACA BIH PRIPALA MUHIDINU ŠARIĆU IZ KOZARCA

Godišnja nagrada Društva pisaca Bosne i Hercegovine je jedna od najvažnijih nagrada kada je riječ o književnim djelima. I ove godine najbolja djela je birao tročlani stručni žiri, imenovan od strane Upravnog odbora Društva pisaca BiH. Ova nagrada se dodjeljuje svake godine za najbolje novoobjavljeno književno djelo članova Društva pisaca BiH.

Godišnje nagrade za 2021.godinu, dodijeljene su danas u Muzeju književnosti I pozorišne umjetnosti u Sarajevu. Nagrade su pripale Damiru Uzunoviću za djelo “Ja sam” i Muhidinu Šariću za djelo “Prva ljubav – prvi put”.

Muhidin Šarić

Posebno raduje da je jedan od nagrađenih i pisac iz Kozarca Muhidin Šarić. Nagrada za pomenuti roman predstavlja piščev ulazak u prostor književnosti za mlade.

“Drago mi je što sam dobitnik nagrade, posebno zbog toga što ja dolazim iz dalekog Kozarca, koji je mali, lijepi gradić, ali daleko od centra i centara kulture. Biti tamo pisac je daleko teže nego u Sarajevu, Tuzli ili drugom većem gradu. Kad se jedna knjiga probije, kada dođe na tapet, kada je žiri odabere, onda mi je ova nagrada još značajnija i draža. A sama knjiga je roman. Napravio sam pomak, uglavnom sam pisao za mlađe, to je bilo moje odredište, doseg u rastu, a sada sam se prihvatio doba odrastanja, najzagonetnijeg i najtežeg dječijeg perioda, gdje lutaju i traže svoja rješenje – kazao je, između ostalog, Šarić.

Čestitamo našem komšiji iz Kozarca jer je riječ o veoma važnoj nagradi koja je stigla u Kozarac.