Društvo, Ratni zločin

GODIŠNJICA STRADANJA LOGORAŠA MANJAČE

Sutra će biti obilježena 31. godišnjica od početka zatvaranja logora Manjača. Kroz ovaj logor, na području banjalučke opštine,1991 i 1992godina, prošlo je pet hiljada zatočenika. U logoru je ubijeno najmanje deset, na putu do logora 80 civila nesrpske nacionalnosti.
Logor Manjača je otvoren 1991. godine, kada je dovedena prva grupa zarobljenika iz Republike Hrvatske. Prinudnom radu, izgladnjivanju, premlaćivanju, preživljavanju u veoma teškim uslovima bili su izloženi građani desetak bosanskokrajiških općina, uključujući I građane nesrpske nacionolnosti prijedorske opštine.
Logor Manjača bio je ograđen bodljikavom žicom, sa mitraljeskim gnijedom i osmatračnicama, okružen minskim poljima. Preživjeli logoraši i porodice ubijenih i nestalih logoraša Manjače danas će posjetiti mjesto zatočenja i ubijanja nevinih građana bosanske krajine. Porodice ubijenih I nestalih logoraša i preživjeli logoraši Manjače, danas će pojetiti i lokalitet Bunarevi, koji se nalazi u blizini logora Manjača, gdje su iz prirodne jame ekshumirane 23 žrtve, ubijene 1992. godine.

Logor Manjaca

Žrtve su na mjesto zločina dovedene oz ključkog naselja Humići. Presude Haškog tribunala, Suda Bosne i Hercegovine, Banjalučkog okružnog suda i Zagrebačkog županijskog suda, govore o teškim zločinima i velikim patnjama kojima su bili izloženi logoraši Manjače.