Društvo

VIDEO:Građani žele promjene: Protesti danas najavljeni širom BiH

Protesti koji već dva dana traju u Tuzli, a koji su se jučer proširili i na druge bh. gradove, za danas su najavljeni širom naše zemlje

Strajk
Nakon jučerašnjih cjelodnevnih protesta u Tuzli koji su eskalirali u sukobe između policije i građana, te protesta u Sarajevu u kojima je, također, došlo do okršaja između snaga sigurnosti i nezadovoljnih građana, danas će Bosanci i Hercegovci ponovo izaći na ulice u potrazi za svojim osnovnim pravima.

Tako su protesti za sada najavljeni u Tuzli, Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu, Jajcu…

Mapu organiziranih protesta možete ovdje.

Podsjetimo, masovno iskazivanje nezadovoljstva građana počelo je prije dva dana kada su ispred Vlade Tuzlanskog kantona izašli obespravljeni radnici nekoliko firmi, nezaposleni i građani.

Protesti su već prvog dana eskalirali, demonstranti su zgradu Vlade TK gađali kamenicama, jajima i bakljama, a policija je koristila suzavac. Bilo je povrijeđenih i uhapšenih, a isti scenario i jučer je viđen na ulicama Tuzle.

Građani su se okupili u još masovnijem broju, palili su se kontejneri i gume, a zgrada Vlade Tuzlanskog kantona je doslovno demolirana.

U Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20 sati primljena su 102 policajaca koji su zadobili lake i teške povrede. Također je u Hitnoj službi primljeno i 28 civila s lakšim povredama.

Događaji u Tuzli potaknuli su i ostale građane u BiH da iskažu svoje dugogodišnje nezadovoljsvo, pa su jučer na ulice izašli i stanovnici Sarajeva, Zenice, Bihaća, Kaknja, Mostara, Prijedoru….

U Sarajevu se, također, manja grupa građana sukobila s policijom ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i nekoliko sati držali u blokadi glavnu gradsku saobraćajnicu na Skenderiji.

Zgrada Vlade KS je također zasuta jajima i kamenicama.

Protesti koji potresaju našu zemlju ova dva dana jasan su znak da je građanima dosta dvije decenije loše vlasti i socijalne neosjetljivosti, te da je vrijeme za korjenite promjene.

 

Klix.ba

Leave a Reply