Društvo, Hronika, Politika

“Građanima utjeruju strah u kosti” Policija u Srpskoj sve brutalnija, ljekarski pregledi MRTVO SLOVO NA PAPIRU

POLICIJA

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Policijska brutalnost je sve gora, a veliki je broj slučajeva koji ostaju neprijavljeni, dok se žrtve suočavaju sa doživotnim traumama.

Brutalno ubistvo, optužnica i istrage zbog teških krivičnih djela protiv policijskih službenika u BiH, odnosno Republici Srpskoj, ponovo su aktuelizovali pitanja o ljekarskim pregledima u policiji i ono još bitnije, da li je neko nakon pregleda bio suspendovan sa posla.

Patološka ponašanja policijskih službenika redala su se do te mjere da se javnost sa pravom pita da li granica postoji.

Pištoljem na dijete

Policijski inspektor iz Tuzle ispucao je u sugrađanku čak 16 metaka, a zatim otišao do stana u kojem je živio sa suprugom i kćerkom, gdje je i uhapšen. U međuvremenu je otkriveno da policajci u Kantonu Tuzla godinama ne idu na redovne preglede, jer nema novca.

FOTO: KANAL21/FACEBOOK/SCREENSHOT

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini potvrdilo je optužnicu protiv komandira Policijske stanice u Osmacima, inspektora i još dvojice policajaca zbog krivičnog djela povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom položaja za koje je zaprijećeno do tri godine zatvora.

U optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Zvorniku otkriveni su uznemirujući detalji zlostavljanja dječaka (14) od kojeg su optuženi, navodno, pokušali iznuditi priznanje za izvršene provale u porodične kuće. To im nije uspjelo, čak ni kada su dječaka kako se to precizira u optužnici, doveli u teško psihofizičko stanje, zbog čega i danas trpi posljedice.

U optužnici je navedeno da je komandir policijske stanice u jednom trenutku izvadio službeni pištolj i šutirao dječaka koji je ležao na podu, a da mu je drugi policajac “lomio prste”.

Svi optuženi su na slobodi, a ukoliko im se i dokaže krivica, kaznena politika u ovim slučajevima je preblaga da bi se postigla svrha kažnjavanja. Da je tako potvrđuju i pravosnažne presude iz prošlosti, a pojedini policijski službenici, iako su bili pravosnažno osuđeni i danas rade u MUP Srpske.

Istovremeno je u Banjaluci policajac osumnjičen za silovanje djevojke i nedavno je pušten iz pritvora. U pitanju je policijski službenik koji je i ranije dolazio u sukob sa zakonom, no nastavio je raditi u policiji.

 

“Određene kategorije”

Iz MUP Srpske za Srpskainfo navode da se redovni ljekarski pregledi organizuju za određene kategorije policijskih službenika zbog prirode posla koji obavljaju, dok se ostali zaposleni u MUP Srpske upućuju na vanredne ljekarske preglede, po potrebi i procjeni.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Na vanredni ljekarski pregled je u proteklom periodu upućeno 120 pripadnika MUP – precizirali su iz MUP.

 

Nikola Morača/SRPSKAINFO