Društvo

GRANT ZA PROJEKTE VODOVODA I KANALIZACIJE

Grant1Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potpisali su danas ugovor o prenosu granta između ovog ministarstva i gradske uprave za projekte “Izgradnja -proširenje i rekonstrukcija gradske vodovodne i kanalizacione mreže”, čija je vrijednost 30 miliona KM.

Tegeltija je potvrdio da je ovo dio velikog projekta koji bi trebalo da se realizuje na teritoriji Republike Srpske pod nazivom “Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže”, čija je ukupna vrijednost 100 miliona evra.

Od te sume su 50 miliona KM kreditna sredstva, 35 miliona KM grant sredstva, dok 15 odsto ukupne vrijednosti projekta predstavlja vlastito učešće opština i gradova.
“Riječ je o izuzetno povoljnim kreditnim sredstvima Evropske investione banke /EIB/. U ovaj projekat smo ušli sa 24 opštine, koje su u početku iskazale interesovanje. Taj broj danas iznosi tridesetak lokalnih zajednica i njihovi zahtjevi već prevazilaze dogovorena sredstva sa EIB-om, što ne znači da ćemo zaustaviti projekat”, izjavio je Tegeltija novinarima u Prijedoru.

On je naveo da su svi tenderi koji se provode nešto niži nego što je planirano projektima.
“To znači da će dio sredstava ostati od tog kredita, mada smo spremni da i dalje pregovaramo i sa EIB-om”, kaže Tegeltija.

On je potvrdio da je Prijedor bio prvi i najspremniji za početak realizacije projekta i da su ova sredstva koja su danas stavljena na raspolaganje ovom gradu iz IPA fondova 2010. godine.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić novinarima je rekao da je danas potpisan grant koji iznosi 35 odsto od ukupno 30 miliona KM sredstava koja se daju gradu za finansiranje dva projekta.

“Riječ je o projektima izgradnje sekundarne mreže i kućnih priključaka na vodovodnom sistemu Crno Vrelo u naseljima Niševići, Bistrica, Omarska, Lamovita, Kevljani, Petrov Gaj, Kamičani, Jelićka, Gradina, Krivaja i Marićka, ukupne dužine 62 kilometra, koji je vrijedan 2,9 miliona KM. Drugi projekat, vrijedan 3,8 miliona KM, odnosi se na sekundarnu kanalizacionu mrežu u Tukovima, ukupne dužine 29 kilometara”, precizirao je Pavić.

On je dodao da realizaciju ova dva projekta smatra izuzetno značajnom, jer rješavaju važna pitanja stanovnika Prijedora, kao što su snabdijevanje vodom za piće i odvodom otpadnih voda.

“Ovim projektom rješava se sekundarna vodovodna mreža u Omarskoj i napajanje dijela iz Tomašičkih jezera, Busnova, Rakelića, Saničana, Gomjenice, Miljakovaca i pitanje sekundarne mreže kanalizacije u prigradskom naselju Tukovi, te kanalizacija u velikim naseljima u Gomjenica, Kozarac i Omarska” rekao je Pavić.

On tvrdi da samo zaduženje za ove projekte, koje će kasnije grad vraćati, nije takvo da predstavlja teret, budući da su kreditna sredstva dobijena na 25 godina sa 1,4 odsto kamate i osam godina grejs perioda otplate.
“Nismo prezadužena lokalna zajednica i sa 7,76 dosto, jedan smo od najmanje opterećenih gradova i opština, tako da ćemo sredstva koja padaju na teret grada bez problema vraćati, a ujedno ćemo riješiti problem star više od 50 godina”, naveo je Pavić.

Tegeltija i Pavić danas su u naselju Tukovi prisustvovali i zvaničnom uvođenju u posao izvođača radova “Prijedor-puteva”.
Rok za izvođenje ovih radova je 15 mjeseci, kada bi u ovom naselju na kanalizacionu mrežu trebalo da bude priključeno 800 domaćinstava i stotinu pravnih subjekata.

Izgradnjom sekudnarne mreže na vodovodnom sistemu Crno vrelo biće omogućeno priključenje oko 5.000 domaćinstava u Omarskoj i okolnim naseljima.

Srna

 

Leave a Reply