Društvo, Kultura, Ratni zločin

HAMBARINE- NA DANAŠNJI DAN 1992. GODINE POČELA JE KAMPANJA ZLOČINA

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prijedor, džemata Hambarine, danas je obilježena 32. godina od početka napada na ovaj dio prijedoske opštine.

Učesnici obilježavanja ovog datuma koji se ne smije zaboraviti, nakon okupljanja ispred džamije u Hambarinama u mimohodu su se uputili prema šehidskom mezarju koje je najbolji svjedok stravičnih događaja, duboko urezanih u živote preživjelih i članove porodica ubijenih i nestalih. Učenjem jasina i dova na šehidskom mezarju Hambarine, prisutni su se prisjetili nevinih žrtava, ubijenih na pravdi Boga. Suze, bol, jecaji, odjekivali su danas Hambarinama jer nemoguće je zaboraviti.

Težake je ovo dan, pretežak, a oni koji to nisu prošli mogu samo zamisliti kako su Hambarine izgledale nakon neselektivnog granatiranja i kamapanje zločina u kojoj nisu ostala pošteđena djeca, žene, starci, vjerski službenici, intelektualci, nevini ljudi koji mrava nisu zgazili.

Presude Haškog tribunala i domaćih sudova izvan svake razumne sumnje govore o teškim zločinima u kojima je ubijeno 327 mještana Hambarina.

Neophodno je njegovati kulturu sjećanja kako se ubistva nevinih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, logori, etničko čišćenje, miniranje vjerskih objekata prijedorskih Bošnjaka i Hrvata,… više nikada i nigdje ne bi ponovili.

Tekst i video: Senudin Safić
Foto: Selmir Ljumanović