Društvo

Haos ili kapitulacija

NedimJahic

Nedim Jahic

Pise: Nedim Jahic

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 27.5.2011. u dvije odluke, djelimično usvojio zahtjev ovlaštenog podnosioca – 76 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske, a u vezi sa ocjenom ustavnosti člana 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju i članova 9.3. i 20.13. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. U oba zahtjeva se utvrđuje da je riječ o neusaglašenosti naziva općina sa njihovim nazivom u važećem entitetskom Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Tražena promjena se vezuje isključivo za usklađivanje naziva. Uzimajući u obzir da izmjene nisu izvršene, Ustavni sud 16.1.2013. donosi rješenja o prestanku važenju ovih članova, čime se praktično onemogućava primjena spomenuta dva zakona na državnoj razini.

U čemu je problem? Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koji dolaze iz Republike Srpske, smatraju da izmjene Zakona o jedinstvenom matičnom broju ne trebaju samo pratiti formalnu naredbu Ustavnog suda, već postavljaju širi zahtjev gdje traže prilagođavanje registracijskih područja entitetskoj podjeli. Zastupnici iz Federacije se protive ovom rješenju, budući da je za implementaciju presude dovoljno samo prilagoditi nazive općina.

Gubitnici?

Dolazi do blokade kojom po prvi put tako neposredno i jasno vidimoutjecaj sudara dvije politike na život građana Bosne i Hercegovine. Novorođeni bez matičnih brojeva, bunt raste svakog dana, da bi sve puklo u posljednja tri dana. Vijeće ministara BiH donosi privremenu odluku o jedinstvenom matičnom broj građana, a građani ne odustaju od zahtjeva za trajno rješenje Šta nas čeka danas, u toku noći ili u neizvjesnoj budućnosti?

Prva stvar koja je problematična u ovoj postavci jeste relativizacija krivnje. Naime, nisu krivi svi, kao što to neki osvrtnici na događaj vole reći. Jednostavno, zastupnici iz Federacije su spremni implementirati ono što traži presuda, zastupnici iz RS-a žele iskoristiti presudu i postići nešto više. Isti scenarij, a različite uloge pojavljuju se u slučaju implementacije presude Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine. Krivac? Iz perspektive neimplementacije formalnog zahtjeva presude, u prvom slučaju RS, a u drugom Federacija. Gubitnik? U oba slučaju zastupnici iz Federacije, budući da je njihova osnovna poruka jačanje države, a ovdje temelji države trpe najsnažnije udarce.

Politička odgovornost i sankcija? Nikakva. Izborna baza Dušanke Majkić iAleksandre Pandurević nije stajala ispred Parlamenta. Na Trgu Bosne i Hercegovine je izborna baza zastupnika iz Federacije. Od njih se traži donošenje izmjena Zakona o JMBG-u, a u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH. Aleksandru Pandurević i Dušanku Majkić, te stranke iz kojih dolaze nije briga šta hoće demonstranti ispred zgrade Parlamenta. Dakle, ovi iz Federacije moraju pristati na kapitulaciju. Ako žele usvojen zakon, moraju pristati na uslove bagre iz SNSD-a i SDS-a. No, to su valjda morali znati i prije nego što im je palo na pamet da im izađu na megdan ovom zakonu, te ga tako poskupe do razine pobune građana. Dakle, čak i u slučaju ustupaka, koje je teško očekivati, stranke iz Federacije će negdje drugdje platiti visoku cijenu uspjeha.

Odbrana države

No, u silnoj pobuni zaboravljamo da iste prilagodbe čekaju Izborni zakon, te su iste zajedno sa uvođenjem antidemokratskih zatvorenih listi te promjene načina brojanja glasova, uglavljene u prijedlog koji je prije par dana prošao na Vijeću ministara. Tada su SDP i SBB preglasani, koji su bili protiv prije svega iz razloga što su ove izmjene uključivale i novo rješenje organizacije vlasti i izbora u gradu Mostaru. Kako stvari stoje, prijedlog neće proći. Branko Petrić iz Centralne izborne komisije tvrdi da bez izmjene Izbornog zakona, odnosno članova koje je Ustavni sud proglasio nevažećim, nema ni Općih izbora 2014. godine.

Rok za raspisivanje izbora je maj naredne godine. Ne treba imati sumnje u to da će HDZ iskoristiti momentum i blokirati buduće izmjene Izbornog zakona, za slučaj da njima ne riješe stvari u Mostaru u svoju korist, ali se čini da to ni ostalim u vlasti neće nešto posebno smetati. Nismo ni blizu stigli pri implementaciji presude Sejdić-Finci, zbog koje se već govorilo o “konsolidaciji” izbora i uklapanju Općih i lokalnih u jedan datum. Uz nevažeće odredbe o izbornim jedinicama, te uz međusobna optuživanja svi bi mogli složno zaključiti da ja najbolje da se izborni vakat sa 2014. pomjeri na 2016. godinu.

Jedino što stoji između političkih lidera i provedbe isplaniranog haosa, koji se tek nazire na slučaju JMBG-a, jesu međunarodne sankcije i potpuno pomračenje u procesu evropskih integracija, a i to je upitno, ako uzmemo u obzir da prava rasprodaja tek slijedi. Na Trgu BiH branila se država, jedini problem je što je ona sa tog trga davno otišla.

Leave a Reply