Društvo, Život

Haški tribunal napravio film o zločinima u Prijedoru

Nerma Jelačić - Šefica Službe za komunikacije u Tribunalu

Nerma Jelačić - Šefica Službe za komunikacije u Tribunalu

Nerma Jelačić – Šefica Službe za komunikacije u Tribunalu

NOVI SAD – Dokumentarni film “Zločini pred Tribunalom: Prijedor”, u produkciji Tribunala u Hagu, danas je premijerno prikazan u Novom Sadu.

Film govori o zločinima u opštini Prijedor tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Kroz riječi svjedoka na suđenjima, tužilaca, sudija i optuženih, film predstavlja svjedočanstvo o zločinima nad nesrpskim stanovništvom, i o koncetracionim logorima u obližnjim mjestima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Reditelj filma Petar Finci rekao je da je Tribunal postigao veoma značajne rezultate u suđenju ratnim zločincima i doprinio unapređenju međunarodnog krivičnog prava.

Dodao je da su takvi filmovi značajni jer će ostati u nasljeđe budućim generacijama i jer pružaju priliku žrtvama ratnih zločina da govore o svojoj patnji.

Ovo je drugi dokumentarni film u produkciji programa “Outreach” Tribunala. Prvi, koji je prikazan prošle godine, bio je o silovanju žena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Šefica Službe za komunikacije u Tribunalu, Nerma Jelačić kazala je da je današnja promocija filma u Medija centru Vojvodine prvi događaj u Srbiji od kada je Vlada Srbije nivo saradnje sa tim sudom svela na tehnički, zbog oslobađajuće presude Tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Jelačić je izrazila nadu da će se odluka Beograda promijeniti i dodala da će do tada Tribunal u Srbiji moći da organizuje samo manje događaje, poput današnjeg.

 

Premijera dokumentarnog filma o Prijedoru u Sarajevu

Premijera će se održati u prostorijama Kina Obala Meeting Point u Sarajevu (Hamdije Kreševljakovića 13), u petak, 19. aprila 2013, u 17:00 časova.

Nezavisne novine/ICTY

 

Leave a Reply