Sjećanja

Hrastova Glavica: Obilježena 21. godišnjica od ubistva 124 logoraša

Hrastova Glavica
Foto: Ferta

Hrastova GlavicaFoto: Ferta

Hrastova Glavica
Foto: Ferta

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša Sanski Most, Udruženje Prijedorčanki “Izvor” , Udruženje logoraša Prijedor 92 te Udruženje logoraša Kozarac danas su zajedno sa bivšim logorašima i članovim njihovih porodica posjetili spomen-obilježje “Hrastova glavica” u mjestu Podvidača kod Sanskog Mosta kako bi odali počast nevinim civilima, Bošnjacima i Hrvatima, koji su ubijeni na ovom mjestu.

Ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih logoraša obavljena je 1998. godine, pri čemu su, pored posmrtnih ostataka 124 logoraša, pronađeni i posmrtni ostaci dvije osobe nestale tokom Drugog svjetskog rata”.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković naglašava kako će Savez logoraša u BiH sa svojim članicama i u narednom periodu učiniti sve da se kaže istina, da se kaže šta se desilo, a učinit ćemo i veliki napor da se zlo, više nikada nikome u ovoj zemlji ne ponovi, kao što se desilo od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most Nihad Ključanin kazao je Agenciji Fena kako je ovo obilježavanje 21. godišnjice stradanja logoraša logora Keraterm i Omarska koji su ubijeni na lokalitetu Hrastova glavica.

Ovaj datum se obilježava s ciljem da se taj zločin nikad ne zaboravi i da se zločinci otkriju i privedu pravdi.

“Mi s ovom i drugim komemoracijama poručujemo nadležnim institucijama da ubrzaju proces da zločinci konačno budu gdje im je mjesto, a to je iza rešetaka”, kazao je Ključanin.

Danas su na spomen obilježju Hrastova glavica pročitana imena svih ubijenih, položeno cvijeće, večeras će biti obilježeno stradanje logoraša u Trnopolju kao i vece sjecanja na doktora Esu Sadikovica.Savez logoraša u BiH organizira niz aktivnosti kojima se obilježava stradanje logoraša, s područja Prijedora i okolnih općina.

Sutra će biti organizirana komemoracija u znak sjećanja na stradanje logoraša u koncentracionom logoru “Omarska” u Prijedoru.

Foto: Ferta

Foto: Ferta

Obilježavanje 21. godišnjice zatvaranja logora smrti Omarska organiziraju Udruženje logoraša “Prijedor 92.”, u suradnji s Udruženjem logoraša Kozarac i Savezom logoraša BiH.

Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000 logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno. Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

ZLOČIN NAD JAMOM

Hrastova Glavica , rupa, Foto: ElVedo

Hrastova Glavica , rupa, Foto: ElVedo

Jama Hrastova glavica je masovna grobnica ali i mjesto likvidacije nevinih ljudi. Zločin su počinili pripadnici srpskih policijskih i vojnih snaga. Ibrahim Ferhatović iz Hambarina kod Prijedora uspio im je pobjeći. Iako ranjen, pronašao je sunarodnjake koji su se krili u kurevskoj šumi i ispričao im o egzekucijama nad jamom.

Pogubljenje je dugo trajalo. Dovodili su ih po trojicu nad jamu svezane žicom i tu im pucali najčešće u glavu. Tijela bi padala u jamu a trojica egzekutora su taj posao obavljali sjedeći na stolicama. Preživjelog Ferhatovića su ubrzo ubili u akcijama čišćenja kurevskih šuma, ali je tragom njegove priče pronađena jama Hrastova glavica.

IZ PRESUDE MILOMIRU STAKIĆU:

”Rano ujutro 5. augusta 1992., Radovan Vokić, vozač Sime Drljače, rekao je stražarima da do autobusa dovedu zatočenike iz Keraterma koji su prethodnog dana dovedeni iz Prijedora u Omarsku. Kod sebe je imao spisak zatočenika, koji je uredno sastavio, ovjerio i potpisao Simo Drljača. Prozvano je najmanje 120 ljudi… Postrojeni su i ukrcani u dva autobusa koji su pod pratnjom otišli ka Kozarcu. To su bili obični autobusi javnog prijevoza iz Prijedora… Leševi nekih od osoba koje su odvezene tim autobusima kasnije su pronađeni i identifikovani u Hrastovoj glavici. Na toj lokaciji, tridesetak kilometara od Prijedora, pronađen je velik broj tijela – to jest 126. Forenzički stručnjaci su utvrdili da su uzrok smrti u 121 slučaju bile rane od vatrenog oružja.”

JAMA PRONAĐENA 1998.

Skeletni ostaci iz prirodne jame duboke preko 20 metara ekshumirani su 1998.godine. Pronađeni su dokazi da su egzekucije vršene nad otvorom jame. Pored tijela 124 zatočenika prijedorskih logora pronađeni su i posmrtni ostaci dvojice Bošnjaka iz Sanskog Mosta nestalih u Drugom svjetskom ratu (Džafić Razim 1925. i Kalender Ibro-Ibraga 1895.godište). U jami Hrastova glavica pronađeno je i tijelo čuvenog prijedorskog ljekara dr.Esada Sadikovića

OPIS JAME PEROM ALPINISTE

Ekshumacija iz jame Hrastova Glavica

Ekshumacija iz jame Hrastova Glavica

”Ulaz u jamu je toliko uzak da bi se dva čovjeka zaglavila. Jedan može proći. Spuštam se mornarskim ljestvama koje smo postavili prije desetak dana. Tada sam se spustio užetom do dna. Bio sam spreman na sve, ali nisam očekivao da ću vidjeti toliko ljudskih lobanja niti skeletizirana tijela ubijenih. A dno jame, veličine tri sa šest metara, bilo je tada prekriveno desetinama lobanja sa rupom na potiljku i hiljadama ljudskih kostiju. Mehkog tkiva je nestalo. Tijela su bila u kontaktu sa zrakom. Proces truhljenja je davno okončan. Nikakvog zadaha nije bilo. Samo, neka tegoba me tada pritiskala. Nakon tijesnog ulaza jama se širi. Liči na bunar. Kao da je ljudska ruka slagala kamenje i ozidala prvih desetak metara.” – Muhamed Gafić, alpinista koji se prvi spustio u jamu.

Leave a Reply