Društvo, Ratni zločin, Život

HRASTOVA GLAVICA- ZLOČIN BEZ KAZNE

U selu Podvidača, općina Sanski Most, danas je obilježena 31. godišnjica strijeljanja 124 prijadorska logoraša na lokalitetu Hrastova Glavica. Bila je to prilika da se domaća i međunarodna javnost upozori da je ovo zločin bez kazne, te da su snage koje negiraju zločin, uprkos činjenicama, sve glasnije.

Haški tribunal je u presudi šefu kriznog štaba opšine Prijedor Milomiru Stakiću utvrdio da je petog augusta 1992. godine iz logora Omarska odvedena grupa od 124 zatočenika.

Najveći broj tih logoraša je prethodno doveden iz logora Keraterm a radilo se o preživjelim u masakru u prostoriji broj tri.

Ekspertni tim za traženje nestalih osoba, 1998. godIne na dvadesetom metru prirodne jame,na lokalitetu Hrastova Glavica, u sanskom selu Podvidača, ekshumirao je posmrtne ostake 124 logoraša, Omarske i Keraterma.

Među ubijenim bio je i muž Vezire Bašić iz prijedorskog sela Čarakovo, kojoj je ubijen i sin Zlatan. Danas skrhana dubokim bolom i ogromnom nepravdom, došla je na mjesto zločina.
Prosjek starosti žrtava Hrastove Glavice je 25 godina, a od 124 žrtve, samo tri su bile starije od 50 godina.

Otac Jasmina Musića ubijen je u 25 godini. Jasmin je rođen nekoliko mjeseci nakon očevog streljanja. Kaže da ga boli što mu je otac ubijen na pravdi Boga, ali da dodatnu zabrinutost predstavlja što je ovo zločin bez kazne uz sve izraženija negiranja počinjenih zločina.

Predsjednik, Regionalnog saveza logoraša Banja Luka Mirsad Duratović naglašava da je jučerašnji skup u Prijedoru bio prilika da se uvjerimo koliko se ulaže napora od entitetskih ali i političara iz Srbije da se izvrnu činjenice.
„Jučer u Prijedoru i dan prije, predsjednik entiteta Milorad Dodik kaže u Prijedoru su stradali svi narodi u proteklom ratu a najviše je stradalo Srba. Mi te neistine moramo demantovati.

U Prijedoru je prema evidencijama njihovi udruženja stradalo 988 Prijedorčana srpske nacionalnosti, od kojih je 90% vojnika i policajaca. U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila Bošnjaka i Hrvata, i to treba gospodin Dodik da zna“, naglasio je Duratović.


Na lokalitetu Hrastova Glavica koji je od Sanskog Mosta udaljen dvadesetak kilometara danas je u organizaciji Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Regionalnog saveza lograša Banja Luka i Udruženja logoraša Prijedor 92, Kozarac i Sanski Most obilježena 31.godišnjica strijanja 124 prijedorska logoraša Omarske i Keraterma.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne I Hercegovine, Seid Omerović, naglasio je značaj borbe za istinu i da se napokon institucionalno riješe prava logoraša u BiH.                              

 Na današnji dan 1992.  godine na lokalitetu Hrastova Glavica streljan je i priznati prijedorski doktor Esad Sadiković.
Večeras će u Prijedoru biti održano Veče sjećanja na doktora Esada Sadikovića, svjetski priznatog prijedorskog intelektualca, člana međunarodne ekipe “Ljekari bez granica”, nosioca Un-ovog plavog pasoša.

Senudin Safić /Mojprijedor.com