Društvo, Ratni zločin, Video, Zanimljivosti, Život

HVALA VLADI REPUBLIKE HRVATSKE ZA ISTINU O PRIJEDORSKIM BOŠNJACIMA

Danas je otkriveno spomen obilježje prijedorskim Bošnjacima ubijenim septembra 1992.godine u selu Meminska, općini Majur, Republika Hrvatska. Ovom, besprijekorno organizovanom skupu su prisustvovali predstavnici porodica ubijenih, udruga proisteklih iz domovinskog rata, vlade susjedne države kao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. U Meminskoj je bio i Glavni imam MIZ Prijedor Benjamin Hodžić, Nijaz Brkić i Suad Mujdžić iz Čarakova.

Septembra 1992. godine, Bošnjaci prijedorske općine su ubijani na nekoliko lokaliteta hrvatskog Pounja. U selu Meminska, općina Majur, gdje je danas otvoreno spomen obilježje, na lokalitetu Vasića Bare, ubijena su četiri Bošnjaka prijedorske općine.
Nakon ekshumacije i procesa identifikacije utvrđeno je da su u noći s osmog na deveti septembar prije trideset godina ubijeni Izet, Fikret i Redžep Behlić i Esad Kaltak.


Senad Kaltak, sin ubijenog Esada je rekao da se danas teško osjeća I da je jako zahvalan Vladi Republike Hrvatske na otkrivanju spomen obilježja, stotinjak metara od mjesta gdje je ekshumiran njegov otac i trojica Behlića prijedorskog sela Čarakovo.

Veliki prijatelj istine Ivica Pandža Orkan, pukovnik u penziji bio je među vojnicima koji su spašavali prijedorske Bošnjake koji su bježeći iz Prijedora, spas tražili u susjednoj državi. Naglašava da su bili u očajnom stanju, gladni, žedni, izmoreni i na ivici smrti. Pandža i njegove kolege su spasili na desetine ljudi.


Glavni imam Medlisa Islamske zajednice Sisak Alem Crnkić je danas naglasio značaj spomen obilježja u Hrvatskoj za prijedorske Bošnjake, posebno za kulturu sjećanja i nastavak razvoja međususjedskih odnosa.
On je rekao da je u ovom kraju dali značajan doprinos u odbrani od srpske agresije. Na lokalitetu Vasića Bare u Hrvatskoj općini Majur danas je bio izaslanik Vlade Republike Hrvatske, Špiro Janović. “premda nikoga nisu ugrožavali, ti izbjegli Bošnjaci bili su uhapšeni, mučeni I pobijeni ovdje od strane pobunjenika. I, danas je važno naglašavati koje kriv za te zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini”, rekao je Janović.


U općinam hrvatskog Pounja otkriveno je 11 masovnih grobnica, nastalih uperiodu 1991-1993 godina. Ekshumirano je 114 žrtava kako iz Hrvatske tako i susjedne BiH. Ove zločine su počinili pripadnici Milicije i Teritorijalne odbrane SAO Krajine.


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je danas rekao da je zločin u selu Meminska gori od zvjerstva.


Masovna grobnica u hrvatskom Pounju na lokalitetu Vasića Bare u Majuru nastala je septembra 1992.godine kada su prijedorski Bošnjaci bježeći od vojnih i policijskih snaga bosanskih Srba uhapšeni od strane Posebne jedinice milicije Hrvatska Kostajnica, a nakon toga i pogubljeni.

Brojne delegacije su danas položile vijence i cvijeće ispred spomen obilježja u Meminskoj. Nijaz Brkić je položio cvijeće ispred predsjednika Skupštine Grada Prijedora.
Današnje otvaranje spomen obilježja na lokalitetu Vasića Bare organizovano je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve domovinskog rata općine Majur.Senudin Safić