Sport

Iako za svaki trening u oba pravca pređe 60 kilometara najredovnija je na treninzima ANA DANIČIĆ: FUDBAL JE POSTAO MOJA SVAKODNEVICA

Djevojčice na fudbalskim terenima godinama ruše stereotip da je ovaj sport rezervisan samo za dječake. Jedna od njih je i Ana Daničić (15) članica Ženskog fudbalskog kluba “Sloga” iz Prijedora.

Gledajući brata, fudbal je počela da trenira u Fudbalskom klubu “Omarska”. Priznaje da je baš zato što su joj prvi treninzi bili sa dječacima otišla korak dalje i napredovala.

U početku, roditelji nisu bili za to da treniram fudbal, jer su smatrali da je fudbal muški sport. Na kraju su me ipak upisali. Mnogi govore daje fudbal muški sport, međutim ne bih se složila s tim, jer je ženski fudbal sve je popularniji”, kaže ona.

Ana je odličan učenik Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Omarskoj, a planira da upiše Medicinsku školu. Pored svakodnevnih obaveza, fudbal joj ne predstavlja teret. Kako voli da kaže, postao joj je svakodnevica. Srećna je što u njenom gradu postoji ženski fudbalski klub i što djevojčice imaju priliku da treniraju i da rade na sebi. Igra na poziciji štopera, a na treninzima je najredovnija.

“Najveću podršku mi pružaju porodica, prijatelji, a pored njih i treneri. Njima ništa nije strano što se tiče mene, već su se navikli da igram. Zadovoljna sam radom trenera, jer se puno trude oko nas. lako živim u Gradini i za svaki trening u oba pravca pređem 60 kilometara, trudim se da budem redovna, a za to se mogu zahvaliti mom djedu, jer me on najčešće dovozi”, kaže Ana.

Dodaje da iza svakog uspjeha stoje rad i trud. Djevojke prijedorske “Sloge” su jesenje prvakinje Prve lige Republike Srpske. Želja im je da u drugoj takmičarskoj sezoni zadrže prvo mjesto i plasiraju se u Premijer ligu BiH. Ana je kao jedna od najboljih igračica do 15 godina prošle godine imala priliku da nastupi za selekciju U-15 Reprezentacije BiH.

“Tada smo odigrale tri prijateljske utakmice na razvojnom turniru, a ove godine sam dobila poziv i boravila sam na zimskom kampu Reprezentacije BiH. Igranje za Reprezentaciju predstavlja mi veliku čast, ali pored toga i veliku odgovornost Usvojila sam dosta toga što mi danas pomaže u mom klubu i svakodnevnom životu”, priča Ana.

Ova talentovana Prijedorčanka kaže da bi u budućnosti voljela nositi dres Reprezentacije BiH, pa čak i od nekog od evropskih klubova.

 Kozarski