Budimo Humani, Društvo, Šehidsko, Video, Život

Idejno rješenje Šehidsko turbe u Hambarinama

Današnjeg dana 1992. godine se nerado sjećamo i zbog toga je mnogo razloga da ne dozvolimo da se zaborave događaji koji su obilježili naše i živote brojnih generacija. Naša  šehidska mezarja i turbeta svjedoče o počinjenim zločinima i na nama je da ih gradimo, obnavljamo i čuvamo.                    

Danas, na godišnjicu napada na Hambarine, želimo vam poslati poruku kako je neophodno obnoviti turbe našeg šehidskog mezarja jer turbe je u jako lošem stanju.                      

To potvrđuju i informacije koje dolaze iz Fondacije za održavanje šehidskog mezarja Hambarine. Zahvaljujući ovoj fondaciji u prilici smo da vam prikažemo idejno rješenje u nadi da će naše šehidsko mezarje uskoro poprimiti ovako lijep izgled.    

 

“Nakon dugo godina zivljenja vani, vracaju se Hambarištani svojim kucama.

ZAJEDNO, okupljeni u krug, jedan drugom sa rukama preko ramena, cuvaju ostavstinu stvaranu generacijama. Cvrsti poput bedema, sa uzdignutim ramenom jednog ispod kojeg je spusteno rame drugog, ponosni na svoje uzdizu se iza bjeline vjecnih kuca onih kojih vise nema. Zajednickim snagama, oslonjeni jedni na druge, stvaraju tako energiju jednog novog zivota, i energije za neke nove buduce zivote.”

U prilogu i fotografije simbolike arhitekte Dalile G. Fejzagić iz Sarajeva.

Zadrzala sam postojece turbe, jer je ono nesto sto podsjeca na prijasnja vremena s tim da sam ga “renovirala”. Nova konstrukcija ima mogucnost da bude otvorena ili zatvorena, i to bih jednostavno rjesavala kliznim portalima ili harmo kliznim portalima da se po potrebi turbe moze sjediniti sa okolnim prostorom. Takodje, napravila sam mogucnost da ploca sa imenima bude unutar tog prostora koji se moze zatvarati i izvan njega, da bi se dobilo vise prostora. Zakoseni stubovi imitiraju ljudske figure koje se “oslanjaju jedna na drugu” a ovaj prsten zapravo rasirene ruke koje idu jedna preko druge, imitirajuci stabilnost, sigurnost, odbranu, zatvorenost. Zeljela sam prikazati da Vi cuvate i branite svoje i da je to sada sigurno.

Uz setnicu sada imaju tri klupe, tu sam napravila ova neka kao sjenila, da ako vec ima ljudi koji tu sjede bude malo ugodnije. To su obicna satorska krila ili tende.

 

 

Fondacija za održavanje Šehidskog Mezarja Hambarine