Hronika

Identifikovano ukupno 100 žrtava iz masovne grobnice Tomašica

tomasica nove ana 12

U procesu identifikacije žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, do sada je identifikovano oko 100 pronađenih kompletnih posmrtnih ostataka, te je utvrđen identitet žrtava, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U ovoj masovnoj grobnici do sada je pronađeno 275 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka, na čijoj identifikaciji se intenzivno radi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Proces konačne identifikacije navedenih žrtava nastavljen je u kontinuitetu, sa namjerom da se identifikacija obavi što prije, odmah nakon izvršene njihove ekshumacije iz Tomašice koja je trajala od septembra do kraja prošle godine.

Brzina ovog procesa je neko vrijeme bila limitirana, zbog broja DNK nalaza tih žrtava koje je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) mogla dovršiti.

Rok za potpunu identifikaciju kraj juna

“Aktivnosti su intenzivirane te je u posljednje vrijeme ICMP značajno povećao broj takvih nalaza, što je otvorilo mogućnost da se i konačna identifikacija žrtava ubrza. Postupajući tužilac je u vezi s tim dao uputstva i naredbe s ciljem da se konačna identifikacija žrtava čija su cijela tijela pronađena u masovnoj grobnici Tomašica, izvrši do kraja juna ove godine”, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaju kako očekuju da i udruženja građana sa područja općine Prijedor i članovi porodica tih žrtava u ovom procesu pruže pomoć nadležnim organima u procesu identifikacije, kako bi se ovaj zahtjevan proces obavio u tom roku i na taj način osiguralo da se ukop žrtava obavi planiranog datuma, 20. jula ove godine.

“Uporedo sa procesom identifikacije, tim tužitelja i ovlaštene službene osobe zajedno sa policijskim agencijama, uzimaju izjava od svjedoka i žrtava te provode druge istražne radnje, u okviru predmeta za ratne zločine koji se vode u Tužilaštvu BiH, sa ciljem procesuiranja osoba odgovornih za ratne zločine, čije su žrtve pronađene u ovoj masovnoj grobnici.

Ratni zločinci sakrivali tijela žrtava

“Radi se i na utvrđivanju lokacija drugih masovnih grobnica za koje se pretpostavlja da postoje na području općine Prijedor, a u kojima su izvršioci ratnih zločina sakrivali tijela žrtava koja još nisu pronađena. Tužilaštvo BiH još jednom poziva institucije vlasti i međunarodnu zajednicu, da pruže podršku u procesima traženja i identifikacije nestalih osoba u svim krajevima u Bosni i Hercegovini, jer su ovo procesi koji zahtijevaju znatna sredstva, a od izuzetne su važnosti za porodice svih žrtava, koje već 20 godina tragaju za svojim najbližima”, ističu iz Tužilaštva BiH.
Dodaju kako je ovaj proces od velike važnosti i za predmete ratnih zločina, jer pronađeni i identificirani posmrtni ostaci predstavljaju dokazni materijal u predmetima.
Tokom rata u BiH nestalo je oko 30.000 osoba. Do danas je pronađeno oko 23.000, a još uvijek se traga za oko 7.000 nestalih osoba.

 

Klix.ba

Leave a Reply