Hronika

Imam iz Kozarca: Godinama smo klanjali dženaze prijedorskim žrtvama i bili sami u svojoj boli

AmirMahic

Krajina, ali i ostatak Bosne i Hercegovine, u nedjelju će ispratiti 284 žrtve genocida u Prijedoru na vječni počinak. Među njima je prijedorski imam Sulejman Dizdarević, jedan od dvojice imama koji su do sada pronađeni u masovnim grobnicama i identifikovani, kao i jedna žrtva, pripadnik hrvatskog naroda, Ante Dolić.

Ove godine dženaza će biti klanjana u Kozarcu, a među žrtvama je i po više članova iz jedne porodice.

Na području prijeratne prijedorske općine, sada Grada Prijedora, tokom rata ubijeno je desetak vjerskih službenika, što muslimana, što katolika.

“Tu su penzionisani imami, imami koji su bili u službi, kao i katolički sveštenici. Također, tu spadaju i ona vjerska lica koja su bila pri samostanima. Pouzdano znam da su ubijena četiri imama koji su bili u službi kada su ubijeni, kao i dvojica penzionisanih. Znam da su i dva katolička sveštenika bili u službi kada su ubijeni”, pojašnjava za Klix.ba Amir Mahić, glavni imam u Kozarcu.

Do sada pronađeni posmrtni ostaci dva imama

Među onima koji su identifikovani i kojima je ranije klanjana dženaza je i Hamid ef. Softić. On je pokopan prije nekoliko godina.

“Mislim da je on prvi od imama koji je pronađan i identifikovan, ostali osim sada ef. Dizdarevića, još uvijek nisu pronađeni”, kaže Mahić.

Tužna kolona sa posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava u subotu će iz Šejkovače, hale za identifikacije, krenuti prema Kozarcu, gdje će biti klanjana kolektivna dženaza, a potom će na različitim mezarima biti obavljen ukop. Vjerski obred bit će obavljen i za Antu Dolića, jedinu žrtvu-katolika, koji će biti sahranjen ove godine.

“Predviđeno je da kolona sa posmrtnim ostacima prođe kroz Sanski Most, gdje će stanovnici tog grada odati počast žrtvama, a potom će kolona proći i kroz Prijedor. Nažalost, u centru grada Prijedora neće biti zastajanja”, kaže Mahić.

Na dženazama u Prijedoru je proteklih godina prisustvovalo od pet do 10.000 ljudi, pa čak i onda kada se ukopavao veliki broj žrtava.

“Ove godine očekujemo daleko više ljudi, jer već imamo najavljene dolaske sa svih strana. Naš kraj je, čini mi se, pomalo bio zaboravljen. Međutim, nakon otkrića Tomašice ljudi su postali svjesniji koje su razmjere stradanja kroz koje smo mi prošli. U biti, mislim da je ovo 16. kolektivna dženaza po redu i do sada je ukopano negdje oko 2.500 ljudi. Žalosno je to da smo mi ovdje klanjali dženaze godinama našim šehidima, žrtvama rata iz Prijedora i Kozarca, a da niko od zvaničnika, ni predstavnika bilo koje institucije nije dolazio, sami smo bili u svom bolu. Nikoga mi nismo ni zvali, nama je bio cilj da ih spustimo u mezare i da znamo gdje su njihove kosti. Ove godine su dolazak najavile brojne delegacije”, kaže kozarački imam.

Zajednička komemoracija za sve žrtve

Ove godine u kolektivnu dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Zajedno sa bošnjačkim žrtvama u Kozarcu će biti ispraćen i Ante Dolić. Ranijih godina su također na posljednji počinak zajedno ispraćanje žrtve iz bošnjačkog i hrvatskog naroda.

“Ne tako često, jer žrtve hrvatske nacionalnosti ili katoličke vjeroispovijesti, nažalost nisu otkrivane u masovnim grobnicama, ali kada je to bio slučaj zajedno smo ih ispraćali. Primjera radi katolici iz jednog sela gdje su živjeli, nisu pronađeni. Oni su bili naše komšije, bili su u logorima zajedno s nama i porodice su uvijek željele da to bude zajednička komemoracija i ispraćaj. Ovog puta je to jedna žrva i u sklopu komemoracije će se vjerovatno obratiti i predstavnik katoličke zajednice. Odat ćemo mu počast i ispratiti Antu Dolića onako kako dolikuje”, kaže imam Mahić.

Kako je trenutno poznato, Dolić će biti pokopan na groblju Pašinac.

klix

Leave a Reply