Društvo, Sjećanja, Zanimljivosti, Život

” INSTITUCIJE RS PO PRVI PUT ZVANIČNIM DOKUMENTOM PRIZNALE POSTOJANJE MJESTA U KOJIMA SU LJUDI BESPRAVNO ZATVARANI”

Ako je suditi prema riječima predsjednika Regionalnog saveza udruženja logoraša Banja Luka, i predsjednika Skupštine grada Prijedora, Mirsada Duratovića, u prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje uskoro počinje izgradnja memorijalnog centra.

Duratović je prilikom današnjeg obilježavanja 29. godišnjice od otvaranja prijedorskog logora Trnopolje govorio o pomacima kada je riječ o priznavanju zločina nad prijedorskim logorašima nesrpske nacionalnosti i priznavanju njihovog statusa.

“Jedan veliki iskorak po nama. Mi smo danas trebali ozvaničiti ovdje, početak izgradnje memorijalnog centra. Ugovor smo potpisali sa gradom, dobili smo dio pros

torija, dobili smo dio sredstava za početnu rekonstrukciju od Federalnog ministarstva za izbjegla i raeljena lica. Ono što dosada nisam nigdje rekao, ja sam prije nekih dva mjeseca ostvario pravo žrtve ratne torture, po zakonima RS.

Ja mislim da sam prvi kojeg su institucije RS priznale kao nekog bivšeg logoraša, žrtvu ratne torture. U obrazloženju su naveli da sam bio bespravno zatvoren u Trnopolju, Omarskoj i Manjači. Dobili smo institucionalno priznanje i mislim da smo stavili tačku na sva ta negiranja da je postojalo Trnopolje, da je postojala Omarska, da je postojala Manjača”, rekao je Duratović danas u Trnopolju.

Tekst & foto: Senudin Safic