Sjećanja, Život

INTELEKTUALNA I INSANSKA GROMADA- BESIMA KAHRIMANOVIĆ

Kako koja godina prolazi, tako nam je jasnije koliko smo izgubili odlaskom Besime Kahimanović iz našeg okruženja. Bila je to vrhunska, insanska veličina. Na profesionalnom planu priznanja dosta toga govore, ali iznad svega je važno što su je kolege smatrale novinarkom koja zna šta hoće. O hrabrosti da se istina saspe u lice kako iz novinskih članaka tako i priča objavljenih na našem portal, da i ne govorimo. Zato nam ovaj datum, 04.06. kada obilježavamo godišnjicu njene smrti ili bolje reći kada je preselila na bolji svijet, tako teško pada.

Bože dragi, deset je godina kako Beska nije s nama, a tako su sviježa naša sjećanja. Ona i njen rahmetli muž, Emir Kahrimanović, tako su se radovali povratku u rodni grad. U svim segmentima povratka bili su tako aktivni, duboko involvirani u sve pore borbe za realizaciju Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kćerka Irma je davala energiju kada se na tom putu nađu prepreke.

Raja sa Slobodnog radio Prijedora, Oslobođenja, našeg portala,… dobro zna da je Besima Kahrimanović bila tiha i skromna intelektualna gromada. Njen novinarski opus je pratila hrabrost i istina. To su bili aduti koji su mnogima oduzimali prostor za “šuplju” priču. Oni što su to čitali, znali su cijeniti Beskinu borbu za bolje, poštenije, korektnije društvo.


“Beskin ćošak” je teško zaboraviti jer to je bilo mjesto na našem portal od posebnog značaja za armiju čitatelja. Beskin prerani odlazak je nenadoknadiv gubitak, što je danas jasnije nego prije deset godina. Nevjerovatna tragedija u kojoj je Beska izgubila životnu bitku i danas djeluje nestvarno. Ponedak prođu i desetljeća da upoznamo tako markantne ličnosti koje su u isto vrijeme skromne i jednostavne. E, zato nam još više i nedostaje tako da godine ne mogu zaliječiti našu tugu.

Međutim, za ovih deset godina desilo se i nešto lijepo zbog čega rahmetli Beska i njen Emir mogu biti ponosni i jako sretni. Kćerka Irma je danas školovana žena koja je ove godine rodila preslatku Laylu.

Beska je živjela tako kratko, a ostvaila je nešto što brojni ne mogu dostići i kada bi tri života imali. Zato se prisjećamo ove divne žene, na dan kada se navršava deset tužnih godina kako nije s nama. Sa ljubavlju i poštovanjem, čuvamo uspomene i brojimo tužne godine kako si nas napustila.  

Tvoj web portal Mojprijedor.com