Društvo, Kultura, Politika, Sport

IZBORNA GODINA DONOSI ZNAČAJNIJA IZDVAJANJA ZA SPORT, KULTURU I OBRAZOVANJE U GRADU PRIJEDORU

U današnjem saopštenju za medije koje potpisuje prijedorski gradonačelnik Slobodan Javor, naglašava se da Grad Prijedor planira da 2024. bude godina godina u kojoj će, pored najavljenih rekordnih ulaganja u sport, značajna sredstva izdvojiti i za obrazovanje i kulturu. Već su završene neophodne pripreme i istraživanja koja se odnose na učenike od 5-9. razreda osnovne škole i broj potrebnih udžbenika za narednu školsku godinu.

Ako je suditi prema obećanjima koja se iznose u saopštenju za medije, stavka u budžetu za 2024.godinu koja se odnosi na obrazovanje biti će uvećana za 610.000 KM.                                                   To znači da bi svi osnovci u Prijedoru u narednoj školskoj godini imali besplatne udžbenike jer nadležno entitetsko ministrstvo finansira nabavku udžbenika za učenike od 1.-4.razreda. Naredna godina bi trebala biti izdašnija i kada je riječ o organizaciji prestižnih kulturnih događaja, što bi posebno trebale osjetiti kulturne ustanove u gradu. Dakle, pored sporta i obrazovanja, naredna godina će biti bogatija i po izdvajanjima iz gradskog budžeta, ustanovama iz oblasti kulture.

FOTO: GRADSKA UPRAVA

Posebno ističemo, izdavačku djelatnost Književnih susreta kojom se može pohvaliti malo koja lokalna zajednica, a koja već broji 14 prestižnih izdanja eminentnih imena srpske književnosti. To je jasan rezultat kvalitetnog rada na promociji jedne od najdugovječnijih manifestacija na ovim prostorima “Književnih susreta na Kozari” gdje je za 2024. godinu planirana izdavanje Monografije o akademiku Sretenu Stojanoviću, jednom od najvećih umjetnika sa ovih prostora, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuje  gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor.

Senudin Safić /Mojprijedor.com