Život

Jedan Alija iz moga komsiluka

Hodzic Idriz - Alija

Hodzic Idriz - Alija

Hodzic Idriz – Alija

Prije rata ja sam bio milicioner u Prijedoru, a Hodzic Idriz zvani Alija, muz moje komsinice, bio je dobro poznat zakonu, kao tvrd orah.
U logoru Omarska smo zavrsili na istom ormanu. Ja, on i komsija Jasmin, spavali smo na ormanu koji je bio visine oko 2.5 metra . Penjali smo se uz kablove od sprovedene struje. Nismo imali mjesta na podu.

Koliko se sjecam da sam jednom prilikom izbrojao 460 logorasa. Svi su izgledali ko sardine. Niko se nije mogao okrenuti. Ako bi se jedan logoras htjeo okrenuti, svi bi morali ili on nije imao izbora nego ostati u istoj poziciji.

Za manje od dva mjeseca smo se ja i Alija dobro sprijateljili. Nevjerovatno ali istinito! Cak mi je trazio da svoga oca Halida poselamim i da mu se izvinjava posto ga je jednom prilikom davno napao. Kaze, bio je naivan i podgovoren, cak mi je rekao i od koga. Prepoznao sam tada u njemu da ima dobru dusu.

Da skratim pricu. Kada je bio prozvan na ispitivanje, otisao je podignute glave. Takav se i vratio. Nisu ga tukli niti maltretirali. Nije imao na sebi tragove udaraca. Cudno ali istinito. Sve ostale su tukli na ispitivanju ali se njemu izgleda potrefila bolja smjena.

Sa sobom je donio jedan papir. Bila je to izjava koju su pripremili inspektori koji su ga ispitivali.

Dao mi je da procitam….Ja sam se tada prestravio….

***************************

Srpska Republika Bla…Bla..Bla..

“ Maid B…. i Bakir H….. zajedno sa Idrizom Hodzicom zvanim Alija su pucali sa snajperom na kasarnu sa krova jedne od kuca na Urijama”

***************************

Alija me gleda i kaze: “Trazili su mi da potpisem i ja nisam htjeo”.

Poslije toga sam zanijemio i znao sam da i moje vrijeme dolazi. Cuo sam da su drugim logorasima podvaljivali lazne izjave Ii lazne optuzbe, ali sam se nadao da se to nece i meni desiti.

Iste noci su prozvali Aliju.
Nedugo poslije prozivke zacuo se rafal. Nije se Alija dao u ruke. Poceo je bjezati u pravcu golog prostora iza bijele kuce. Tu su ga sasjekli rafalima, koliko sam cuo.

Trazili su ga dugo sa viljuskarom. Trazili su ga toliko dugo da smo se nadali da je uspjeo pobjeci. Medjutim nije. Bilo mi je zao Alije, jer smo se ono ljudski upoznali dobro u logoru. Medjutim, bilo mi je drago sto im se nije dao muciti.
Alija je bio ”hrabar”. Ili sloboda ili brza smrt.

Rahmetli Alija je mogao lazno posvjedociti i optuziti mene i Bakira, ali on to nije. Alija je za mene umro kao “Heroj” i ako Bog da “Sehid”.

Maid Bahonjic

Leave a Reply