Hronika, Kolumne

JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA

 Piše: Prof.dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema emeritus

POUKA I PORUKA BOŠNJACIMA – VALJA NAMA PREKO MORANA DUNJALUKU I NA AHIRETU – ZAJEDNO

JEVM-I AŠURA JE DAN SJEĆANJA NA SPAS MUSAA, A.S., OD FARAONA

Muslimani širom svijeta obilježavaju Jevm-i ašura, deseti dan Muharrema, koji ove godine pada u ponedjeljak, 8. Avgusta, 2022. godine.

Dakle, Jevm-i ašura je sjećanje na dan kada je Svevišnji Allah spasio Musa, a.s., i njegov narod od Faraonovog zuluma – genocida.

Na taj dan, desetog Muharrema,  egipatski Faraon se utopio u moru u pokušaju da uhvati Musa, a.s., i njegov narod, koji je bježao od zuluma do obale spasa.

More se, milošću Božjom, razdvojilo za Musaov prolaz, a zatvorilo za Faraonov lov – genocid nad Musaovim narodom.

Poruka i pouka za sva vremena: – Pravednika Allah Milostivi spašava, a nasilnika Allah Silni kažnjava da bude znak i opomena ljudima, koji dolaze poslije njega kako završavaju zulumćari – genocidaši.

 

POST NA DAN AŠURE

Dakle, sjećanje na deseti Muharrem je zajedničko Jevrejima, kršćanima i muslimanima s tom razlikom što se muslimanima preporučuje da na taj dan poste, a poželjno bi bilo da poste i dan prije, kao i dan poslije Jevm-i ašura.  Lijepo bi bilo da muslimani poste tri dana.

Međutim, džaiz je postiti samo jedan dan na dan Ašura. Činio je to i sâm Poslanik Muhammed Alejdisselam. A kada su mu ashabi kazali da taj dana veličaju i Jevreji i kršćani, Alejhisselam je kazao: –  Postit ćemo, ako Bog da, iduće godine i deveti dana Muharrema.  No, u međuvremenu Alejhisselam je preselio na Ahiret.

فعن عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا، قال: حِينَ صَامَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وآله وَسَلَّمَ يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ، إِنَّهُ يَوْمٌ تُعَظِّمُهُ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى، فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وآلِهِ وَسَلَّمَ: «فَإِذَا كَانَ الْعَامُ الْمُقْبِلُ  إِنْ شَاءَ اللهُ صُمْنَا الْيَوْمَ التَّاسِعَ» قَالَ: فَلَمْ يَأْتِ الْعَامُ الْمُقْبِلُ حَتَّى تُوُفِّيَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وآلِهِ وَسَلَّمَ. (رواه مسلم).

 

FAZILET JEVM-I AŠURA

Moralna vrlina (fazilet) Jevm-i ašura je tevba, pokajanje, koju Allah Milostivi prima.  Hazreti Alija prenosi da je Allahov Poslanik rekao: – Ako želite postiti mjesec nakon Ramazana, postite mjesec Muharrem, jer u njemu ima dan u kojem Allah Milostivi prima tevba, pokajanje, pokajnika, a to je Jevm-i ašura, deseti dan Muharrema. (Ibn Ebi Šejba, “El-Musannif” i  Al-Tirmizi, “Al-Jami’.”

Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa da je na dan desetog Muharrema, Jevm-i ašura, Allah Milostivi primio tevbu, pokajanje od Adema, a.s., kada je iz Dženneta sišao na Zemlju.

Također, na dan desetog Muharrema Allah Milostivi je spasio Junusa, a.s., iz mračne čeljusti huta, ajkule, gdje je proveo neko vrijeme zato što nije ostao sa svojim narodom da se bori za njegovu slobodu od zablude.

Na dan desetog Muharrema Jakub, a.s., je bio obradovan povratkom svoga sina Jusufa, a.s.; Davud, a.s., je bio sretan  što mu je Milostiv Allah na taj dan oprostio grijehe, Ejub, a.s., je na taj dan bio oslobođen teških muka.

Na dan desetog Muharrema Milostivi Allah je uslišao dovu Musa, a.s., za spas Izraelićana od Faraonovog ropstva.

 

BOŠNJAČKI NAROD U SJENI JEVM-I AŠURA

Bošnjački narod ima sve ove sifate, sva ova svojstva, koja ga kvalificiraju za tevbu, pokajanje, na dan desetog Muharrema, Jevm-i ašura, radi slobode od grijeha i radi spasa od nasilnika – genocida.

Ima bošnjački narod svojstvo Adema, a.s., koji nije mogao odolite zavjeri svog dušmana, šejtana,  koji ga je nagovorio da zagrize zabranjenu jabuku, što ga je istjeralo iz Dženneta – Raja. Zato je nužno da bošnjački narod dođe tobe kako bi dobio oprost kao što ga je dobio i Adem, a.s.

Ima bošnjački narod svojstvo Junusa, a.s., koji nije smio bježati od problema svoga naroda, već se morao boriti, morao se uhvatiti u koštac s tim problemima hrabro i mudro. Budući da nije tako postupio, već je pobjegao od problema svoga naroda, Junus, a-s.,  je bačen u mračnu čeljust krvoločne ajkule. Nakon što je shvatio svoj grešku, Allah Milostivi mu se smilovao na dan Ašure i oslobodio ga iz čeljusti ajkule.

Ima bošnjački narod svojstvo Jakuba, a.s., koji čeka na dan desetog Muharremo povratak svojih sinov da se vrate domu svome, da se vrti iz tuđine svojoj bosanskoj hiži.

Ima bošnjački narod svojstvo Davuda, a.s., koji je prebrzo presudio parnicu između dva čovjeka, od kojih ga je jedan prevrio. Davud, a.s., je brzo shvatio svoj grijeh i pokajao se pa mu je Allah Milostivi oprostio grijeh na dan desetog Muharrema, Jevm-i ašura, kada i bošnjački narod treba da preispita svoje odluke ako su bile paušalne ili površne da ih ispravi kroz tevbu, pokajanje.

Ima bošnjački narod svojstvo Ejuba, a.s., koji boluje od velikih muka genocida, nadajući se da će na dan desetog Muharrema, Jevm-i ašura, naći lijeka u dovi kako bi bio oslobođen od straha od genocida.

Ima bošnjački narod svojstvo Musa, a.s., čija je dova  na dan desetog Muharrema, Jevm-i ašura, bila  uslišana za spas njegovog narod od Faraonovog ropstva.

Nije li bošnjački narod u Bosni danas u sličnoj situaciji kao što je bio Musaov narod u Egiptu?

Ne od jednog, već od dva faraona,  bošnjački narod je bio prisiljen na ropstvo što je imalo za posljedicu genocid i udruženi zločinački poduhvat.

 

POZIV NA POST I DOVA

ZA SPAS MOG NARODA NA DAN AŠURE

Zbog toga, dova na dan desetog Muharema, Jevm-i ašura, ima smisla jer u nama pokreće vjeru i volju da se vratimo Gospodaru svjetova, Milostivom Allahu, koji nam obećava spas ako mi taj spas sâmi zatražimo na dan desetog Muharrema, kao što su ga tražili Adem, Junus, Jakub, Davud, Ejub i Musa, Alejhimselam.

Zato, dragi moji, pozivam vas da postimo deveti i deseti Muharrem, sutra u nedjelju i prekosutra u ponedjeljak, ako Bog da, te da zajedno učimo ovu muharremsko-ašursku dovu:

اللهم إنا نسألك خير المسألة وخير الدعاء وخير النجاح وخير العمل وخير الثواب وخير الحياة وخير الممات، وثبتنا وثقل موازينا، وحقق إيمانا، وارفع درجتا، وتقبل الخير وخواتمه وأوله وآخره وظاهره وباطنه والدرجات العلى من الجنة!

اللهم إنا نسألك الطيبات، وفعل الخيرات، وترك المنكرات، وحب المساكين، وأن تتوب علينا وتغفر لنا وترحمنا.

اللهم سخر لنا جميع خلقك كما سخرت البحر لسيدنا موسى -عليه السلام-، وألن لنا قلوبهم كما ألنت الحديد لداود -عليه السلام-، فإنهم لا ينطقون إلا بإذنك، نواصيهم في قبضتك، وقلوبهم في يديك تصرفها كيف شئت، يا مقلب القلوب ثبت قلوبنا على دينك، يا علام الغيوب.

اللهم أعنّا ولا تعن علينا، وانصرنا ولا تنصر علينا، وامكر لنا ولا تمكر بنا، واهدنا ويسر الهدى لنا، وانصرنا على من بغى علينا، رب اجعلنا لك شكارًا، لك ذكارًا، لك مخبتًا إليك أوّاها منيبًا، رب تقبل توبتنا، واغسل حوبتنا، وأجب دعوتنا، وثبّت حجتنا، واهد قلوبنا، وسدد لساننا، واسلل سخيمة صدرنا.

اللهم إنا نعوذ بك أن نَضل أو نُضل، أو نَزل أو نُزل، أو نَظلِم أو نُظلم، أو نَجهل أو يُجهل علينا، اللهم لا سهل إلا ما جعلته سهلًا، وأنت تجعل الحزن إذا شئت سهلًا. آمين، يا رب العالمين.

اللهم يا مفرج كل كرب و يا مخرج ذي النون يوم عاشوراء، ويا جامع شمل يعقوب يوم عاشوراء. ويا غافر ذنب داود يوم عاشوراء، ويا كاشف ضر أيوب يوم عاشوراء، ويا سامع دعوة موسى يوم عاشوراء، ويا خالق روح سيدنا محمد صلى الله عليه وسلم حبيبك ومصطفاك يوم عاشوراء.

Allahu Sveznajući, molimo Te da nas naučiš da znamo najbolje odgovore na svako pitanje! Amin!

Molimo Te Allahu Milostivi da nas poučiš najboljoj dovi, koju Ti uslišavaš! Amin!

Molimo Te Allahu Svemogući da nas osposobiš za najbolji uspjeh na Ovome svijetu! Amin!

Molimo Te Svevišnji Allahu da nas obraduješ najboljom nagradom na Ovome svijetu dok živimo i na Drugome svijetu kad budemo u Tvojoj milosti! Amin!

Milostivi Allahu, molimo Te da potvrdiš i uvećaš naša dobra djela na Tvojoj vagi, da priznaš našu vjeru, da primiš naša dobra djela pri kraju našeg života, kao i ona na početku, koja su vidljiva i nevidljiva, koja nas uzdižu na najviše visine u Džennetu! Amin!

Allahu Svemilosni, molimo Te da nas opskrbiš ljepotama Ovoga svijeta, da nas uputiš prema dobrim djelima, a odvratiš od loših djela, da nam omiliš brigo o siročadima. Molimo Te da nam primiš našu tevbu, da nam oprostiš grijehe i da nam budeš milostiv na Sudnjemu Danu! Amin!

Allahu Svemogući, molimo te da nam podčiniš ono što si stvorio, kao što si podčinio more Musa Alejhisselamu. Omekšaj naša srca, kao što si Davudu, Alejhisselamu, omekšao željezo. Niko ne može progovoriti bez Tvog izuna, Ti sve i svakoga držiš u svojoj moći, srca svih ljudi su u Tvojoj ruci, s kojima Ti upravljaš kako hoćeš, Ti koji prevrćeš srca, okreni i učvrsti naša srca u Tvojoj vjeri, Ti koji znaš sve tajne vidljivog i nevidljivog svijeta. Amin!

Allahu Svemogući, pomozi nam, nemoj nam odmagati; osposobi nas za pobjedu, nemoj nas pripremati za poraz; neka Tvoja zavjera bude u našu korist, a ne protiv nas; uputi nas na pravi put i olakšaj nam do dođemo do upute; osnaži nas da pobijedimo onoga koji nas ugrožava; učini da Ti budemo uvijek zahvalni, da Te se uvijek sjećamo i da ti se vraćamo. Allahu Milostivi, primi našu tevbu, očisti naša srca, uslišaj našu dovu, potvrdi našu riječ, uputi naša srca, izoštri naš jezik i izlijeći naša ranjena prsa! Amin!

Allahu Milostivi, utječemo Ti se od mogućnosti da zalutamo i druge navodimo na krivi put; utječemo Ti se od mogućnosti da se okliznemo i da uzrokujemo da se drugi okliznu zbog nas; utječemo Ti se od mogućnosti da činimo zulum drugima, kao i da drugi čine zulum nama; utječemo ti se od mogućnosti neznanja, kao i da druge navodimo na krivo znanje.

Allahu Milostivi, nema lahkoće osim one koju Ti učiniš da bude lahka! Amin!

Ti si, Allahu Milostivi, onaj koji možeš svaku tugu učiniti da bude lahka!  Amin!

O Svemogući Allahu, Ti koji oslobađaš od svakog belaja, Ti koji si oslobodio Junusa Alejhisselama na dan Ašure, Ti koji si razgalio Jakuba, Alejhisselam, na dan Ašura, Ti koji si oprostio grije Davudove, Alejhisselam, na dan Ašure; Ti koji si otklonio muke Ejubu, Alejhisselam, na dan Ašure, Ti koji si uslišao dovu Musa, Alejhisselam, na dan Ašure, Ti koji si stvorio duh i dušu Muhammeda, Alejhisselam, neka je selam na dan Ašure, na Tvog Miljenika i izabranika Muhammeda, Sallallahu alejhi ve sellem – oslobodi belaja, izvadi iz mraka neizvjesnosti, razgali dušu, oprosti grijehe i nesporazume, otkloni strahove i uslišaj dovu mom bošnjačkom narodu ovdje i sada da živi u miru, sigurnosti i slobodi od straha i bijede. Amin ja rabbe-l-alemin!