Hronika, Politika

JOVIČIĆ OZVANIČIO POČETAK RADA CJB PRIJEDOR

jovicic-ministar-atv-580x350

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE RADISLAV JOVIČIĆ OZVANIČNO JE DANAS POČETAK RADA CENTRA JAVNE BEZBJEDNOSTI /CJB/ PRIJEDOR, ČIME JE OVDAŠNJOJ POLICIJI VRAĆEN RANG KOJI JOJ JE UKINUT 31. OKTOBRA 2001. GODINE.

“Aktivnosti su trajale proteklih mjeseci na osnovu inicijative gradonačelnika Prijedora Marka Pavića koju smo prihvatili i na osnovu svih stručnih pokazatelja kojima smo se rukovodili”, rekao je Jovičić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da se područje koje pokriva novi CJB u velikoj mjeri naslanja na granicu sa Evropskom unijom /EU/, odnosno Hrvatskom, te da očekuje od načelnika i njegovih saradnika da uspostave veoma dobru saradnju sa lokalnim zajednicama i graničnom policijom i posvete pažnju borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala.

“Budući da je i gradonačelnik Pavić više puta isticao da je ovo `najmultietničnija` sredina u BiH, u skladu sa tim i sa generalnom politikom Vlade i predsjednika Republike Srpske u rješavanju pitanja `Sejdić-Finci` potpisali smo rješenje sa jednim pripadnikom romske nacionalnosti koji će ovdje odrađivati pripravnički staž, a koji je završio Fakultet bezbjednosti u Banjaluci”, dodao je Jovičić.

Govoreći o novoj sistematizaciji unutar MUP-a, on je rekao da je ona završena za sve službe i za čitavo Ministarstvo i da je od danas zvanično na snazi.

“Bivši načelnik CJB Bijeljina biće raspoređen u skladu sa školskom spremom i činom koji ima. Nismo završili sva imenovanja i vidjećemo da bude raspoređen u skladu sa tim”, dodao je Jovičić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da današnji čin znači da je bilo dovoljno argumenata da se realizuje davnašnja ideja da se u gradu na Sani ponovo formira CJB.

Smatram da će to zbližiti grad i opštine prijedorske regije i da će se poboljšati bezbjednost ljudi i imovine i nivo ljudskih prava na ovom prostoru. Očekujem da će ovo biti početak stvaranja jedne ekonomske regije šest lokalnih zajednica čiji će stanovnici lakše realizovati viziju o razvoju i da ćemo zajednički lakše prihvatiti kriterijume EU”, naglasio je Pavić.

Načelnik CJB Prijedor Vojislav Pelkić rekao je da će ovaj CJB pokrivati grad Prijedor i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Oštra Luka i Krupa na Uni i da će, po sitematizaciji, koja je od danas zvanično na snazi, brojati 630 radnika.

“Normalno je da ćemo uvažiti činjenicu da ima kolega koji trenutno rade u Banjaluci, ali ima i petnaestak mjesta koja će biti predmet javnog konkursa”, naveo je Pelkić.
Za zamjenika CJB Prijedor imenovan je Stevo Tomčić, za načelnika sektora policije Sretoja Vujanović, a za načelnika sektora krim policije Radomir Dukić.
Srna

Leave a Reply