Društvo, Kultura, Sport, Život

KAPITEN ODUŠEVIO NAŠU RAJU U ŠVEDSKOJ

Proteklog vikenda naši građani koji žive u švedskim gradovima Malme i Varnamo imali su priliku da prisustvuju promociji knjige „Kapiten jednog teškog vremena“ koja govori o fudbalskom životu Vlatka Glavaša.

Prvi kapiten reprezentacije BiH je još jednom dokazao da njegov patriotizam nema granica, a posebno vrijeme je odvojio za druženje s ljudima koji poštuju njegov doprinos u stvaranju reprezentacije i fudbalskog saveza.

U društvu Vlatka Glavaša bio je novinar iz Sanskog Mosta, Senudin Safić koji je govorio o Vlatku Glavašu kao fudbaleru i čovjeku koji iznad svega voli svoju domovinu.

Glavaša i Safića su u Malmeu ugostili predstavnici Bosnien Hercegovina sport klubba. U društvu Elvedina Pađana velikog prijatelja fudbala i BiH, gosti su pratili prvenstvenu utakmicu pomenutog kluba gdje su upoznali dosta fine raje koja se trudi da se ovaj sportski kolektiv takmiči i promoviše našu državu.

Promocija u Malmeu u prostorijama Bosnien Hercegovina sport klubba bila je odlična prilika da se prisutni upoznaju sa blistavom fudbalskom i reprezentativnom karijerom Vlatka Glavaša.

„Bio bih jako sretan kada bi se prema BiH odnosili kao što to radi Vlatko Glavaš koji je u najtežim vremenima za našu domovinu naglasio da nema rezervnu domovinu, i ostao takav do danas“, naglasio je Safić.

„Drago mi je da sam među vama i da smo se okupoli kako bi govorili o našoj dragoj domovini. Nikada ne smijemo zaboraviti odakle smo. Poštujmo tuđe, ali volite i čuvajte vašu domovinu i budite ponosni na ljude koji su stvarali fudbalsku reprezentaciju i savez“, rekao je Glavaš okupljenim posjetiteljima na promociji knjige „Kapiten jednog teškog vremena“ u Malmeu.

Nakon promocije obilježene brojnim pitanjima, nastavljeno je druženje u nezaboravnoj atmosferi punoj međusobnog uvažavanja i razumijevanja.

Vlatko Glavaš i Senudin Safić su zahvaljujući svojim domaćinima posjetili stadion Malme FF beskrajno zahvalni ljudima koji su im to omogućili. Kako kažu to je bio uvod u druženje koje se teško zaboravlja.

U Malmeu su bili gosti Hamdije Jusufagića biznismena koji pomjera granice u oblasti IT tehnologije. Njegov odnos prema BiH gdje zapošljava vrsne stručnjake, uspjesi u Švedskoj i drugim državama gdje djeluju njegove firme (System Verification, Reeinvent , Code Scene ) izazvali su oduševljenje Vlatka Glavaša i njegovog velikog prijatelja Senudina Safića. Zadržali su se u veoma srdačnom razgovoru u kojem su dominirale privredno-sportske teme.

„Ovaj čovjek me oduševio i zaista možemo biti ponosni što imamo ovakve ljude u svijetu. Hamdiji Jusufagiću želim sve najbolje i hvala mu što nije zaboravio korijene i što zapošljava mlade i talantovane stručnajke u Sarajevu“, rekao je Glavaš.

Jusufagić je bio sretan što je bio u prilici da razmijeni mišljenja u društvu Vlatka Glavaša i Senudina Safića i dalo se primjetiti da mu je ovaj susret prošao u ugodnom raspoloženju.

„Ovih dana otvaram firmu u Južnoafričkoj Republici. Zadovoljan sam angažmanom svojih uposlenika u Sarajevu i trudim se da budem korektan poslodavac o čemu govore i njihova primanja. Hvala vam na posjeti i nadam se da ćemo se sresti u Sarajevu“, rekao je Hamdija Jusufagić.
Firma ovog sjajnog stručnjaka i biznismena je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Tokom boravka u Švedskoj Vlatko Glavaš je imao promociju knjige u još jednom gradu. Bilo je to u Varnamu. Promocija je održana u prostorijama kluba FK Ljiljan. Sjajna promocija i domaćini koji su bili jako zahvalni Vlatku Glavašu na posjeti i svemu što je uradio za bosanskohercegovački fudbal.

Vlatko Glavaš i promotor  knjige „Kapiten jednog teškog vremena“ imali su veoma uspješnu promociju uz aktivno učešće prisutnih Bosanaca i Hercegovaca. Mežu rajom koja je ugostila prvog kapitena fudbalske reprezentacije BiH bili su i Haris i Nedžad Kadirić rodom iz Prijedora.
Ovi dobri ljudi, nadaleko poznati po dobroti i humanosti, još jednom su pokazali koliko im godi kada se priča o Bosni i Hercegovini koju toliko vole i poštuju.

Treba istaći i primjer Elvira Behlića rodom iz Čarakova koji je tog dana prešao 500 km kako bi došao na ovaj događaj.
Vlatko Glavaš i Senudin Safić su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku da upoznaju dosta sjajnih ljudi tokom trodnevnog boravka u Švedskoj.


Svi zainteresovani iz Švedske koji žele sebi nabaviti knjigu mogu se obratiti na sljedeći mejl:
Mojprijedor@hotmail.com
Ili Messenger ( Mojprijedor ElVedo)
Cijena knjige je 200 švedskih kruna.
Sav prihod od prodaje knjiga ide u humanitarne svrhe.