Društvo, Ratni zločin

KERATERM JE VELIKA OPOMENA GENERACIJAMA KOJE DOLAZE

Danas je u Prijedru u organizaciji Saveza logoraša BiH, Regionalnog Saveza logoraša Banja Luka i Udruženja logoraša Prijedor 92 i Kozarac obilježena 30. godišnjica formiranja logora Keraterm.

U logoru Keraterm je ubijen ili odveden u nepoznatom pravcu 371 logoraš. Zločini u ovom logoru dokazani su pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima. U noći između 24. i 25 jula 1992. godine u prostoriji zvanoj trojka, iz mitraljeskog gnijezda udaljenog nekoliko metara od logoraša, otvorena je vatra na nezaštićene logoraše. Te noći, prema podacima Haškog tribunala ubijeno je, oko 200 logoraša.

Svjedok stravičnog zločina je logoraš Karanfil Ališković koji se našao ispod velikog broja ubijenih logoraša. U prostoriji broj tri prijedorskog logora Keraterm, pripadnici srpskih policijskih i vojnih snaga strijeljali su brojne mještane Mataruškog Brda.

Hazim Sivac je na današnji dan 1992 godine, prebrojao je i utovario u kamionsku prikolicu 187 žrtava, ubijenih u prostoriji tri prijedorskog logora Keraterm. Logoraši su bili izloženi premlaćivanju i izgladnjivanju, a u Haškom tribunala Keraterm je označen kao logor silovanja.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne Hercegovine Said Omerović ističe značaj kulture sjećanja i potrebu da se i u ovim teškim vremenima istinom nastavi boriti za budućnost Bosne I Hercegovine. Još jednom poziva nadležne u BiH da procesurija sve odgovorne za zločine u Keratermu. Za zločine u Keratermu osuđeno je devet lica iz Prijedora.

Komandant logora Duško Sikirica, stražari Damir Došen, Dragan Kolundžija, Predrag Banović I Dušan Fuštar, priznali krivicu za zločine počinjene nad sugrađanima nesrpske nacionalnosti. Uprkos činjenicama, preko 60 pravosnažnih predsuda za ratne zločine počinjene u gradu podno Kozare i preko 750 godina zatvora zločincima, u Prijedoru nema dovoljno razumijevanja za patnje porodica ubijenih i nestalih građana nesrpske nacionalnosti.Tek rijetki imaju snage priznate počinjene zločine.

Podsjećamo da je u Prijedoru ubijeno 3176 građana nesrpske nacionalnosti. Među nevinim žrtvama je 102 djece i 256 žena.

Zahidi Duratović iz Rizvanovića u logoru Keraterm tu noć u trici je ubijen muž Kasim, braća Husein i Edham, sjever Emin i mnogobrojna rodbina.

Mirsadi Duratović iz Rizvanovića u logoru Keraterm je ubijen muž Emin,djever Kasim.
3 brata su joj ubijena u Hegićima kao i veliki broj ubijenih Duratovića i Hegića tih ljetnjih dana 1992 godine.

Tekst i video: Senudin Safić
Foto: ElVedo