Društvo, Kultura

Knjizevno – muzicko vece “Sedra i prijatelji “

Roterdam1

Pise: Senad Ejupovic

Dana 26. oktobra 2013.godine odrzano je knjizevno  – muzicko vece na adresi : De machinist  Willem   Buytewechstraat 45 u Rotterdamu.
Program se sastojao  iz dva glavna dijela . U prvom dijelu veceri sa pocetkom  19:30  pa do 22:00  sahata odrzana je promocija  knjige
“Deseta vrata pakla ” naseg Prijedorcanina Rezaka Hukanovica.  Tokom promocije  knjige autor je govorio  o svom zatocenistvu
kao i ostalih logorasa u koncetracionim logorima  na podrucju Prijedora i Banja Luke  1992. godine.
Autor je imao priliku da  odgovara na postavljena pitanja posjetilaca kojih je bila puna sala. “De Machinist “u Rotterdamu.
Bilo je tu interesantnih i emotivnih pitanja na koje je autor knjige dosta jasno i iskreno odgovarao.
Takodje se osvrnuo  na svoje prve zbirke poezije koje je objavio krajem sestdesetih i pocetkom sedamdesetih godina proslog vijeka pa sve do sada ovog zadnjeg njegovog autorskog izdanja knjige pod naslovom  “Deseta vrata pakla “.
Na kraju samog promocijskog programa posjetioci  su bili u mogucnosti  da kupe knjigu Rezaka Hukanovica  koji je sa zadovoljstvom svakom kupcu knjige ostavio pisani trag na istoj u vidu posvete/sjecanja  isvojim autogramom…….

Roterdam3

 

Drugi specijalni gost je bio Emir Suljagic aktivista gradjanske koalicije “Prvi mart ” sa svojim saradnicima.
Tema koalicije je bila  “Moj imenik Za moju zemlju “.
Jedna od najvaznijih aktivnosti  gradjanske koalicije “Prvi mart “je prikupljanje podataka o nasim sugradjanima koji privremeno borave u inostranstvu sa ciljem mobilizacije i regrutacije/registacije za glasanje na Opcim izborima 2014.godine. Do sada smo prikupili desetine hiljada imena,prezimena,brojeva telefona i kao rezultat toga ubrzo pokrecemo i pozivno-informativni centar sa ciljem da svakog naseg sugradjanina kontaktiramo i pruzimo pomoc potrebnu za registraciju.
Najmanje sto mozete uraditi ZA svoju zemlju je da nam putem  E-mail adrese   info@prvimart.ba  ili   Facebook -a  posaljete kontakt detalje vasih prijatelja,komsija i rodbine koji su 1992 . godine zivjeli na podrucju danasnjeg entiteta RS.  Sve sto je potrebno da pomognete svojoj zemlji je da krenete od Vaseg telefonskog i E-mail adresara.

Prvi mart se pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu obavezuje da podaci nece biti koristeni ni za sta osim mobilizaciju,registraciju i glasanje na Opcim izborima 2014. godine.  rekao je na kraju gos. Emir Suljagic svim posjetiocima  u sali  “De Machinist “u Rotterdam-u.

Mora se naravno kazati jos da je glavni moderator ovog vecernjeg programa bio nas Satko Mujagic koji je obavio jako dobro zadatak……..
A svakako tu je bila i Elvira Crnic predstavnik Bosanskog udruzenja “Sedra ” iz Holland-ije  koja je imala uvudnu rijec na pocetku samog vecernjeg programa.

Roterdam2

Na kraju je bio lijep ugodjaj – kao uvijek u takvim i slicnim prilikama –  muzicki dio veceri sa clanovima grupe  “EtnoSaraj ” :
Nermin Tulic – harmonika i saz
Mile Lukic – pjevac i gitara
Uz sevdahlinku i divno Bosanako druzenje svi  posjetioci i gosti ostali su zajedno do iza ponoci kad je muzicka grupa “EtnoSaraj ”  odradila  par
Bosanskih narodnih kola.

text / foto's
Senad – Senci  E .

Leave a Reply