Hronika

Komarica se interesirao za određene predmete ratnih zločina

franjo komarica

SASTANAK SA GLAVNIM TUŽITELJOM GORANOM SALIHOVIĆEM

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović, sastao se sa mons.Franjom Komaricom, banjalučkim biskupom.

Teme sastanka odnosile su se na rad Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina, a u svrhu jačanja vladavine prava, suživota i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Glavni tužitelj upoznao je biskupa Komaricu, sa naporima tužiteljstva, za što efikasnije rješavanje i procesuiranje predmeta ratnih zločina, na cijelom području BiH, što je jedan od prioriteta Tužiteljstva  BiH.

Biskup Komarica, interesirao se za određene predmete ratnih zločina, koji se odnose na stradanje žrtava hrvatske nacionalnosti, na području Banjalučke regije, Kotor-Varoši  i Posavine, a koji značajno utiču na proces povratka prijeratnog stanovništva, te proces uspostave mira, pomirenja i suživota na području cijele Bosne i Hercegovine.

Također, biskup se interesirao za mogućnost ubrzanja ekshumacije i ukopa katoličkog svećenika i vjernika ubijenih na lokalitetu Trubar, tokom 2. svjetskog rata, te  procesuiranje predmeta ubistva prijedorskog svećenika Tomislava Matanovića, što je krivično djelo ratnog zločina koje se desilo 1995. godine, a do danas nije rasvijetljeno, kao i za rasvjetljavanje ubojstva svećenika Ivana Grgića, 1992. godine.

Glavni tužitelj Salihović, upoznao je biskupa Komaricu, sa naporima Tužiteljstva BiH na procesuiranju predmeta ratnog zločina u Briševu kod Prijedora.

Glavni tužitelj je na sastanku, rekao da će se Tužiteljstvo BiH uložiti maksimalne napore kako bi se svi zločini rasvijetlili a odgovorni počinitelji procesuirali, bez obzira koje su nacionalnosti počinitelji i žrtve ratnog zločina, te da je to čvrsto opredijeljenje Tužiteljstva BiH.

Na sastanku je zaključeno da svi segmenti bosanskohercegovačkog društva, uključujući pravosudne institucije, kao i vjerske zajednice, trebaju raditi na jačanju povjerenja,  te procesa uspostave vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

 

AVAZ/PRESS SLUZBA TUZILASTVA BIH

Leave a Reply