Društvo, Život

KOMEMORACIJA U LOGORU OMARSKA U PETAK

U petak  06. augusta 2021. godine  obilježava se  29-ta godišnjica logora smrti Omarska.

Na taj dan prije 29 godina svijet je zahvaljujući novinarima ITN-a i Guardiana po prvi put imao priliku vidjeti izmučena tijela logoraša Omarske.

”Omarska nije bilo mjesto u kojem se sa logorašima sporadično okrutno postupalo ili u kojem su životni uslovi naprosto bili teški. Bila je to paklena sredina u kojoj su muškarci i žene bili lišeni najosnovnijih životnih potreba i čovječnosti. Omarska je bila mjesto gdje su ljude tukli svakodnevno i uz upotrebu đavolskih sredstava mučenja. Niko nije mogao biti u zabludi da je Omarska samo loše vođen zatvor – ona je bila zločinački poduhvat koji je smišljeno funkcionisao na način kojim se uništavao um, tijelo i duh ljudi koji su tu bili zatočeni.” – stoji u presudi Tribunala u predmetu “ Kvočka i drugi”.

Zbog zločina počinjenih u logoru Omarska došlo je do formiranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu. Prvi proces i prva presuda pred haškim Tribunalom bili su upravo za zločine počinjene u ovome logoru. Iz razloga masovnog silovanja u ovom logoru nad zatvorenim logorašicama silovanje je po prvi put u sudskoj praksi okarekterisano kao ratni zločin.U logoru Omarska bilo je zatočeno preko 3334 logoraša a oko 700 logoraša Omarske je ubijeno.

Organizatori skupa su Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša „Prijedor 92“, Udruženje logoraša „Kozarac“ I Udruženje „Sedra“Holandija,