Budimo Humani, Društvo, Kultura, Zanimljivosti, Život

KONCERT „HUMANOG BRDA“ ZA NOVE PROJEKTE NA MATARUŠKO BRDO

Humanitarna organizacija „HUMANO BRDO“ osnovana je prije 18 godine. Do 2010. godine članstvo je bilo uglavnom iz Austrije. Nakon toga proširen je rad i na prekookenaske zemlje, Kanadu i širom Evrope. Uskoro će 18 rođendan, tako da koristimo priliku da se najiskrenije zahvalimo, u ime brojnih pojedinaca i kolektiva do koji je stigla podrška, na učinjenom u proteklim godinama.
Kako nam je najlakše vrijednovati postignute rezultate? Zamislite da ova humanitarna organizacija nije djelovala u proteklom periodu, kako na Mataruškom Brdu tako i šire? Nema nikakve dvojbe da bi to bio veliki minus za lokalnu zajednicu.

Ekipa Hb je imala pune ruke posla, usprkos umoru, osmjeh im nije silazio sa lica.

Svjedoci smo brojnih uspješnih projekata od kojih je kosrist imala i šira društvena zajednica. Kada je grupa patriota i ljudi kojima Mataruško Brdo „viri iz očiju“ osnovala Humanitarnu organizaciju „HUMANO BRDO“, postavljeni su kratkoročni i dugoročni ciljevi. Tako se u vrhu prioriteta našla nabavka hrane, odjeće i lijekova za najugroženije porodice, podrška djeci koja nemaju mogućnosti za osnovno školovanje i formiranje fonda iz kojeg bi se pružala pomoć za hitne slušajeve kao što je nabavka drva za ogrjev, stipendiranje, ratne vojne invalide,…

Naravno, ciljeve je moguće realizovati ukoliko imamo što veći broj aktivnih članova. Ako se malo osvrnemo i činjenično pogledamo na učinjeno u proteklom periodu, možemo konstatovati kako se dosta toga uradilo na veliko zadovoljstvo građana Mataruškog Brda. „HUMANO BRDO“ je u prošloj godini imalo 852 donatora, sa preko 80 hiljada eura koje su prošle kroz kasu ove humanitarne organizacije. Godina je završena sa 254 redovna člana, najviše u Austriji 111 i SAD 73 člana. Idalje ostaje cilj, 300 stalnih članova.
Na mjesečnom nivou organizovano je više od jedne akcije, tako da je na kraju godine konstatovano kako je realizovano 15 humanitarnih akcija, tako da se može reći kako je to jedna od uspješnijih godina. Molimo vas, da posebnu pažnju obratitet na projekte koji su bili namjenjeni učenicima Mataruškog Brda.
U tom kontekstu, Dječija biblioteka „HUMANO BRDO“ mnogo govori. Dosta, baš dosta bi prostora trebalo da se nabroje sve te akcije i osmjesi na licima korisnika. Vrijeme u kojem živimo nas tjera na još bolju organizaciju i povećanje broja aktivnih članova. Veoma je važno što se „HUMANO BRDO“ nametnulo, transparentnim i volonterskim radom.

Dakle, dovoljno razloga da u još značajnijoj mjeri podržimo rad ove humanitarne organizacije. Sjajna prilika nam se pruža 17.02 u Ennsu, Austrija, kada će biti održan 14. Humanitarni koncert Humano Brdo. Estradni umjetnici Nihad Alibegović, Anid Ćusić i Dada Mešaljić garantuju odličnu zabavu. Kada vidimo šta je sve urađeno za građane Mataruškog Brda, naša je obaveza da svojim dolaskom, pružimo podršku Humanitarnoj organizaciji „HUMANO BRDO“. Vama koji ste na bilo koji način sudjelovali u realizaciji projekata, veliko hvala.
Posebna zahvalnost dolazi iz vašeg omiljenog kluba iz rodnog kraja. Bez saradnje sa HUMANIM BRDOM, Omladinski fudbalski klub Brdo bi veooma teško bio to što jeste. Postali ste kohezioni faktor na našem Brdu tako da je dolazak na humanitarni koncert i naše članstvo u HO „HUMANO BRDO“ najmanje što možemo uraditi kako bi zajedničkim snagama nastavili pružanje pomoći našim sugrađanima širom Mataruga.