Budimo Humani, Društvo, Video, Zanimljivosti, Život

LJUDSKA DOBROTA NA DJELU U HAMBARINAMA

Dobrih ljudi smo uvijek imali i samo je potrebno da se dobro organizujemo i rezultati se vide.  Muhamed Mahmutović, novinar i pisac,  prije svega je veliki humanista. Nakon objave na facebooku da čovjek zbog zdravstvenih razloga prodaje steonu kravu, javila se Humanitarna organizacija “Bošnjaci Frankfurta i dijaspore”. Oni su kupili kravu  za 1400 eura. Tako su pomogli bolesnom čovjeku ali i osigurali kravu za porodicu u stanju potrebe uz uslov da je domaćin ne smije prodati.

U ovu humanu priču su se uključili  Damir Habibović i Elvedin Pađan. Predložili su Muhamedu Mahmutoviću  da krava dođe na imanje Harisa Hamulića iz Hambarina. Damir, Elvedin i par komšija su se pobrinuli za prevoz iz Zavidovića i šarenka je završila u vlasništvu  Harisa Hamulića.

Ljeta 1992.godine Harisu, sestri Harisi i bratu Adisu, tada maloljetnicima, su ubili roditelje. Otac Fadil je ubijen u masakru u prostoriji broj tri, logora Ketaterm, a mati Hamida je ubijena ispred kuće. Haris Hamulić je izbjegao u Njemačkoj  gdje je upoznao suprugu Ljubicu. Kada su se stekli uslovi vratili su se u Harisov rodni kraj. Imaju četiri divne kćerke. Jedna se udala, a tri starije su činile hatme u  džamiji u Hambarinama.

Sretna porodica Hamulić

Petočlana porodica Hamulić živi bez redovnih primanja, a otac Haris radi na dnevnicu kada ima posla. Koliko je za ovu porodicu značila donirana krava pokazuju suze radosnice djece koja su se jako obradovala.

U ime sretne porodice Hamulić, Haris se zahvalio dobrim ljudima koji su bili donatori za kravu, koja će im znatno olakšati život, kao i Humanitarnoj organizaciji “Bošnjaci iz Frankfurta i dijaspore”,  vrijednom humanisti Muhamedu Mahmutoviću, te komšijama  Damiru Habiboviću i Elvedinu Pađanu i svima koji su na bilo koji način pomogli da upravo oni dobiju kravu.

VIDEO posjete Muhameda Mahmutovića porodici Hamulić u Hambarinama možete pogledati OVDJE.