Hronika

Logorasi uputili zahtjev za memorijal u logoru Omarska

zahtjev za memorijal

 Udruženje logoraša „Prijedor92“
Udruženje logoraša „Kozarac“

Datum:22.08.2013.god

Grad Prijedor
Opštinska administrativna služba
Kabinet Gradonačelnik 

PREDMET: Zahtjev za izdavanje odobrenja

Poštovani,

Polazeći od toga da je suočavanje s prošlošću jedan od najbitnijih uvjeta za izgradnju stabilne budućnosti, te da ste u razgovoru sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessey, izjavili da ne želite biti prepreka izgradnji odgovarajućeg spomen obilježja civilnim žrtvama iz našeg grada, koje bi služilo za sjećanja i obrazovanje obraćamo Vam se zahtjevom za izdavanje odobrenja za izgradnju memorijalnog centra u bivšem logoru Omarska.
Poznato je da je logor Omarska 1992. godine bio mjesto masovnih ubistava, torture, silovanja i ostalih vrsta mučenja građana opštine Prijedor koji su ondašnjoj vlasti bili krivi samo zato što su se od onih na vlasti razlikovali imenom, vjerom i nacijom. 
Za počinjene zločine u logoru Omarska već je osuđeno deset njihovih počinitelja, a među istima je i ratni načelnik opštine Prijedor, Milomir Stakić, koji je presudom Haškog tribunala za djela zločina u prijedorskom kraju osuđen na 40 godina zatvora. Ratni komandant bosanskih Srba, general Ratko Mladić i ratni predsjednik entiteta Republike Srpske, Radovan Karadžić, pred Međunarodnim sudom u Den Hagu su optuženi, između ostalog, i za zločine u logoru Omarska. 
Smatramo da je krajnje vrijeme da se žrtvama logora Omarska oda dužno poštovanje kroz otvaranje memorijalnog centra i izgradnjom dostojnog spomen-obilježja njihovim patnjama kao opomena svim generacijama koje dolaze da se zločini više nikada i nikome ne ponove.Ovim činom Grad Prijedor bi i praktično pokazao da se jednako odnosi prema svim svojim žrtvama iz proteklog rata.Nužnost obilježavanja ovog mjesta nalazi svoje temelje u preko 700 pobijenih nevinih građana opštine Prijedor u logoru Omarska. Obilježavanjem mjesta zločinačkih dešavanja iz 1992. godine je naš zajednički doprinos izgradnji povjerenja među ljudima ovih prostora gdje se i kroz ovaj projekat kaže da je zločin akt bez vjere, imena i nacije i da za isto treba biti kažnjen svaki zločinac, a ostali ljudi bez obzira na vjeru, ime i naciju će na taj način ratserećeni balasta prošlosti graditi neopterećeno zajedničku budućnost.Cilj i zadatak Memorijalnog centra u logoru Omarska nije samo da oda počast žrtvama već i da educira, potiče pitanja i stimulira dijalog kako bi buduće generacije jačale kulturu ljudskih prava i spriječile ponavljanja traumatične prošlosti.
Koncesionar rudnika Omarska,kompanija Arcelor Mittal, se 1. decembra 2005. na press konferenciji u Banja Luci pred mnogobrojnim domaćim i stranim novinarima javno obavezala da će financirati izgradnju Memorijalnog centra u logoru Omarska.
U cilju realizacije ovog projekta očekujemo sastanak sa Vama.

 

U potpisu predsjednici oba udruzenja, Mirsad Duratovic i Sabahudin Garibovic

Leave a Reply