Budimo Humani

Medicinski fenomen iz Prijedora: Srce mu sedam sati bilo u frižideru!

ejub ramic

Foto: Pressrs.ba

IMA UGRAĐENA ČETIRI BAJPASA

Šezdesetjednogodišnji Ejub Ramić, varilac u penziji iz Prijedora, 7. avgust slavi kao svoj drugi rođendan nakon što su mu francuski hirurzi, prilikom ugradnje četiri bajpasa, sedam i po sati držali srce u frižideru, piše pressrs.ba.

U prvoj ispovijesti za medije, Ramić se prisjeća da se sve odigralo pretprošle godine u Strazburu na prestižnoj klinici za kardiovaskularne bolesti “Opital Civil”.

Prirodni bajpasi

– Prije toga sam preživio infarkt, koji mi se desio zbog problema sa aortom i drugim arterijama i venama. One su bile začepljene i neprokrvljene, pa je srce radilo samo 37 odsto… Zbog opasnosti od drugog srčanog udara, operacija ugradnje bajpasa je bila hitna. Iako su mi šanse da preživim bile krajnje nepovoljne, znam da prije zahvata nije bilo riječi o vađenju srca, pa sam tog 7. avgusta u podne, zbijao šalu sa anesteziologom u operacionoj sali. On je rekao da ću malo odspavati, a ja da ćemo nastaviti zezu kada se probudim – prepričava Ramić.

I zaista, ljekari su mu bez većih problema ugradili tri bajpasa, međutim, zapelo je kod četvrtog. Oštećenje je bilo tako veliko da su hirurzi morali “otvoriti” prsa ovog Prijedorčanina, izvaditi mu srce i staviti ga na sedmoipočasovno hlađenje.

– Ja sam, kako pričaju, bio na stolu i priključen na aparate, a srce je bilo u frižideru gdje se čuvaju i održavaju organi. Ipak, sve se završilo uspješno na čemu se “od srca” zahvaljujem ekipi predvođenoj ljekarom i hirurgom Borisom Aveom. Važno je pomenuti da mi nisu ugrađivali elektronske bajpase. Zapravo, izvadili su mi venu iz noge i od nje napravili “prirodne” bajpase što je za mene do tada bila totalna nepoznanica – ističe ovaj živi medicinski fenomen, koji živi na relaciji Strazbur – Prijedor.

On je za sve komplikacije koje je preživio čuo tek sutradan, kada se probudio i od medicinskih sestara zatražio vodu.

– Porodica mi je prenijela i da su me isključivali sa aparata kada god bi mi se vratila neka od vitalnih funkcija, i to je trajalo dok ja i srce nismo počeli sarađivati. Na opšte čuđenje bolničara i drugog osoblja, na noge sam se podigao 48 sati nakon operacije i otišao u WC uz malu pomoć fizioterapeuta. Na odjeljenju intenzivne njege ležao sam sedam dana. Onda je uslijedio jednomjesečni oporavak u banji na čistom planinskom vazduhu, gdje sam šetao po borovim šumama i vozio bicikl – kaže Ramić.

Kuca 59 procenata

Sada redovno ide na ljekarske kontrole, a srce mu radi fantastičnih 59 procenata, zbog čega se osjeća kao mladić.

-To je odlično, jer kod najzdravijeg čovjeka srce radi 67 procenata. S druge strane, posljedice su na nozi iz koje je izvađena vena za pravljenje bajpasa. Na njoj osjećam svaku promjenu vremena. Zbog umanjene cirkulacije, uvijek je hladna i pomalo utrnuta. Ipak, za hodanje je idealna – navodi Ramić. Naglašava da je sve uspio pregurati, jer se ranije bavio sportom i folklorom, pa se i danas ponekad uhvati u kolo.

– Kuglao sam više od 35 godina i to je sigurno pomoglo. Takođe, strogo se držim ljekarskih uputa. Ne odstupam od toga ni milimetar! Po njihovom savjetu umjereno radim sve kućne poslove, kosim travu i vozim bicikl, a nedavno sam zavario i ogradu svoje kuće u Prijedoru. Naravno, ima šale i anegdota o mom srcu iz frižidera. Eto, kada treba nešto raditi, a ja pokušam da se izvučem, supruga mi kaže: “Ćuti tamo, ugrađeno ti je srce jače nego kod bika” – prenosi ovaj stoodstotni invalid.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)

Leave a Reply